10 съвета за първата ви опера или балет

10 съвета за първата ви опера или балет

Сподели

Опера или балет? Което и да изберете, светът им е като вратата към магичен свят, изпълнен с елегантност, изкуство и емоции. За тези, които се подготвят да направят стъпката да посетят едно от двете, първото изживяване може да изглежда като пътуване към ново измерение на изкуството.

Така че, докато представяме десетте съвета, които ще направят първото ви посещение на опера или балет незабравимо, не забравяйте, че великите представления вече могат да се гледат и чрез дигиталната стрийминг платформа 7Arts.bg.

Готови ли сте да се потопите в света на класическата музика и изящните танци?

Снимка: Tristram Kenton/The Guardian
1. Какво да изберете

Има причина „класическите“ опери и балети да са класически – те са много добри и заслужават да бъдат изпълнявани отново и отново. Ако познавате и харесвате музиката от някоя конкретна опера или балет, тя може да е добра за начало. Или просто можете да се обадите на най-близката компания или да отидете на уебсайта ѝ и да ги попитате коя биха ви препоръчали.

Оперните и балетните трупи винаги се радват на нови посетители, особено като се има предвид, че средната възраст на почитателите обикновено е малко по-висока. Като начало бихме ви предложили някой от „приказните“ балети, например „Лебедово езеро“, „Копелия“ или, разбира се, „Лешникотрошачката“. Ако се чувствате малко по-авантюристично настроени, можете да посетите някой от по-абстрактните балети. Понякога можете да откриете и балети, чиито хореографии са по определен вид музика или по определен автор на песни.

Ако знаете, че музиката ще ви хареса, поне сте сигурни, че ще прекарате една приятна вечер. Имайте предвид, че повечето опери са доста депресиращи, обикновено поне един или двама герои не оцеляват, а в някои от тях нито един от главните герои не доживява до края. Ако сте гледали достатъчно филми на Куентин Тарантино и можете да понесете касапницата, бихме ви препоръчали нещо от Пучини или Кармен, защото ще разпознаете част от музиката. Или пък обикновено можете да си намерите някоя по-лека опера като „Любовен еликсир“ или „Сватбата на Фигаро“. Не се притеснявайте, че не разбирате какво се случва; в много опери вече има OpTrans, който показва думите на английски език над сцената. Освен това ще получите програма със синопсис, който ще ви разкаже за сюжета. Ако сте напълно нерешителни по отношение на операта и балета, изберете балета.

2. С кого да отидете

Отидете с когото искате и когото можете да вземете със себе си. Женени двойки, двойки, които се срещат, платонични приятели, всичко е позволено. Когато стане дума за опера или балет, те безспорно са едни от най-културните дейности и никой няма да ви хвърли око, ако сте мъж и доведете друг мъж, или жена, която доведе мъж, двадесет години по-млад от нея, или пет жени, които отиват заедно, или дори ако отидете сами. Бихме ви препоръчали да не водите никого от следните хора: малки деца, които или не могат да седят спокойно, или няма да разберат, че жената на сцената не се е самоубила наистина, хора, които заспиват, когато седят на тъмно, и след това започват да хъркат, хора, които не могат да оцелеят десет минути, без да проверят мобилните си телефони, и хора с проблеми с пикочния мехур, освен ако нямат място до пътеката.

3. Билети – кога да отидем, къде да седнем, как да ги вземем

Ако се чувствате малко нервни, бихме ви препоръчали или неделна вечер, или през уикенда. Те обикновено са по-малко официални. Ако погледнете онлайн, обикновено можете да намерите схема на местата в залата с ценовата структура. Погледнете я, преди да се обадите за билети или да си поръчате такива. Странно е, че най-скъпите секции не са непременно най-изгодните. Също така е хубаво да седите към центъра на театъра. Безсмислено е да сте на пет реда от сцената, ако сте на крайната седалка вдясно и не виждате половината от представлението. Ако разполагате с ограничен бюджет или просто не ви се иска да харчите много пари, изобщо не се притеснявайте и не се притеснявайте да купувате най-евтините билети. Все пак ще можете да чуете доста добре и да видите добре представлението.

4. Какво да облечете

Черна вратовръзка и фрак за мъжете и вечерни рокли с оперни ръкавици за дамите, разбира се. Не, напълно се шегувам. Наистина смятам, че това е причина номер едно, поради която повечето хора се притесняват да отидат, а това изобщо не е притеснение. Освен ако не отивате на премиерата или евентуално в Европа, ще видите много малко хора, облечени толкова официално. Едно сако за мъжете и една хубава рокля за жените ще бъдат повече от подходящи. Ако присъствате на събитието в делнична вечер, много хора няма да са се преоблекли от работа, така че ще се види всякакъв набор от бизнес облекло. Изключение е, ако водите малко момиче, особено на „Лешникотрошачката“. В този случай от нея се изисква да се облече в най-красивата кадифена рокля с дантелена украса, диадема, бял чорапогащник и всичко останало, което малките момиченца знаят, че тайно са принцеси, трябва да носят.

5. Какво да вземете със себе си и кога да пристигнете

Сега изглеждате доста елегантно, така че не разваляйте ефекта с липса на планиране. Вземете със себе си оперни очила или малък бинокъл, ако разполагате с такива. Добре е да имате и разопаковани твърди бонбони и/или ментови бонбони за дъх, както и носна кърпичка или кърпичка (дори и никога да не кашляте, по някаква причина присъствието в театъра изглежда предизвиква пристъпи на задушаване). Уверете се, че имате чадър, ако има вероятност за дъжд, и подходящо горно облекло. Дами, чантата ви ще бъде или в скута ви, или на пода в краката ви, така че ви съветваме да не взимате онази огромна чанта, която служи и за уикенд.

Ако изберете опера – вземете със себе си оперни очила или малък бинокъл.

Планирайте колко време ще ви отнеме да пристигнете навреме, ако трафикът е ужасен, и след това тръгнете поне 15 минути преди това. Всички останали ще пристигнат по едно и също време и всички ще се опитват да паркират в един и същи паркинг или да слязат от такситата на една и съща улица. Не искате да се втурнете в последния момент изпотени и задъхани, нали? Освен това, ако пристигнете със закъснение, няма да седнете, докато посрещачите не сметнат, че е подходящ момент да ви пуснат вътре.

6. При пристигане

Ето ви! Обикновено на входните врати ще ви посрещнат и някой ще вземе билетите ви и ще върне квитанциите. В този момент ще ви кажат в коя посока да вървите. Тъй като умело сте пристигнали по-рано, ще имате достатъчно време да намерите гардероба и тоалетната. Сега е и вашият шанс да се възхитите на колегите си покровители на изкуството. Ще ви се стори, че всички останали се познават, а вие не познавате никого. Не вярвайте в това. Никой друг също не познава никого, с изключение на десетте души, които посещават всяко представление. Игнорирайте ги. В някои зали можете да отидете до бара и да поръчате предварително питие за антракта. Това е доста елегантно, защото ще ви дадат номер и в антракта ще излезете и ще откриете, че напитките ви чакат на маса с вашия номер, докато хората се борят да стигнат до бара, опитвайки се отчаяно да получат чаша вино, за да я изпият и да се върнат до следващото представление.

7. Време за сядане

Всички останали се насочват към седалките и по някаква причина явно е имало пренапрежение, защото светлините за секунда угаснаха и се включи аларма, подобна на звънец. Това означава, че представлението ще започне след малко. Така че се насочете навътре. Надяваме се, че на входа на зоната за сядане ще има разпоредител. Ще му подадете квитанциите си за билети, той ще ги погледне и ще ви ги върне. След това ще ви връчат програмите и ще ви заведат до местата ви. Те няма да избършат седалките ви с кърпа, както правят на стадиона, защото сте на закрито. Следователно не е необходимо да им давате бакшиш, а само учтиво да им благодарите.

Неизменно, ако сте в средата, хората откъм пътеката вече са седнали. Ако сте до пътеката, хората по средата ще пристигнат след вас. Ако сте достатъчно близо до пътеката, може да решите просто да застанете и да се върнете назад към пътеката, за да ги пуснете. Ако сте по-навътре, обикновено стоите, докато те минават пред вас, или може да свиете колене настрани, за да могат да минат. Ако вие сте този, който минава, обърнете се напред (към сцената) и се придвижете странично, като се извинявате непрекъснато през целия път. Сега, след като сте седнали, имате възможност да прочетете програмата си. Вижте синопсиса, за да знаете какво се случва и проверете колко време трябва да чакате до антракта.

8. Спектакълът започва 

Светлините са приглушени и хората изведнъж започват да ръкопляскат без видима причина. Обикновено това се случва, защото е дошъл диригентът на оркестъра. Оркестърът е разположен отпред в нещо като подземно ниво, известно като оркестрината. От време на време някой от сцената пада в тази яма, но това се случва по-рядко, отколкото си мислите. Сега започва музиката. Не говорете повече!

Това, че завесата все още не се е вдигнала, не означава, че представлението не е започнало. Надяваме се, че сте изключили мобилния си телефон, и като казваме „изключили“, имаме предвид наистина. Вибрацията не е изключена и ще бръмчи всеки път, когато получавате текстови съобщения. Всеки път, когато го правите, всички в редицата ви автоматично ще погледнат към внезапната светкавица от телефона ви. Дори да сте нещастни, отегчени и да не ви е приятно, седнете спокойно, бъдете тихи и си тръгнете в антракта.

Ако започнете да кашляте или кихате, значи сте си приготвили твърдите бонбони. Ако продължи, в някакъв момент ще трябва да прецените дали ще дразните хората повече, като се промушвате покрай тях по средата на представлението, или ще останете на мястото си, докато кашляте. Само не забравяйте, че звукът се разпространява на невероятно разстояние поради прекрасната акустика, така че всеки шум, който издавате, пречи на хората на шест реда зад вас. Ако по някаква причина ви е скучно, забавлявайте се, като се взирате в хората наблизо.

9. Кога да ръкопляскате

Какво невероятно представяне! Толкова се радвам, че дойдохте. Никога не сте знаели, че оперите и балетите имат толкова невероятни сценични декори, а светлините и специалните ефекти също са ослепителни. Пеенето или танците ви се струват страхотни, затова искате да ги аплодирате. Но кога? В балета публиката ще аплодира в края на един страхотен танц.

Обикновено това става, когато двама танцьори изпълняват заедно, или след соло. Понякога публиката започва да аплодира по време на танц, обикновено когато танцьорът може да се върти или скача в кръг за продължителен период от време, без да се преобърне или да падне в оркестрината. Оперната публика е по-капризна и не аплодира толкова често. Обикновено те аплодират рядко, само след особено красиви арии (песни) и никога, докато те не свършат. Освен ако не сте абсолютно сигурни, че песента наистина е свършила, може би е най-добре да изчакате, докато останалата част от публиката аплодира. Също така е прието да се аплодира в края на всяко действие (когато завесата падне и светлините в залата се включат).

10. Антракт 

Вече си стар професионалист в тази културна дейност, така че имаш възможност да се забавляваш. Време е да отидете и да си вземете питие, да излезете навън да изпушите цигара, да се разходите до фоайето, за да се протегнете или да използвате тоалетната. Що се отнася до тоалетните, за дамската тоалетна, разбира се, ще има дълга опашка. Ако се намирате близо до такава, най-добре е да се втурнете натам веднага, щом светнат лампите. В противен случай ще се образува огромна опашка, на която ще прекарате целия антракт, стоейки. Ако не успеете да стигнете там в началото, изчакайте до края на антракта, когато опашката най-накрая ще се сведе до няколко души. Когато антрактът свършва, светлините отново ще угаснат за кратко и ще чуете предупредителния звън. Върнете се на седалката си.

Бонус

Всичко свърши! Вие оцеляхте и дори се насладихте! Какъв невероятен спектакъл беше. Вече планирате какво ще видите следващия път. Всички около вас все още аплодират и все още е тъмно, въпреки че завесата се е спуснала. Сега е моментът и дори не си помисляйте да си тръгнете сега, защото ще покажете, че сте непригоден да бъде в цивилизованото общество.

Изпълнителите могат да излязат пред завесата или завесата да се вдигне отново. Обикновено по-незначителните герои се появяват първи и вие можете да ги аплодирате. Изпълнителите ще продължат да се появяват или да пристъпват напред в обратен ред на важност. В края ще се появят главните звезди. Тогава можете да свирите, да се радвате, да викате и да ръкопляскате, докато ръцете ви се разкървавят. Ако желаете, можете да станете на крака. И да, изпълнителите виждат, че публиката е на крака, и да, те наистина, наистина го оценяват. Когато завесата падне и остане спусната, а осветлението в залата се включи, е време да си тръгвате. Вместо да се борите с трафика, сега е чудесен момент да отидете да вечеряте или да пийнете нещо.

опера, опера, опера, опера, опера, опера 

Актуално

Избрано за вас