Държавната опера в Бургас поставя „Лешникотрошачката“

Снимка: Държавна опера - Бургас

Държавната опера в Бургас поставя „Лешникотрошачката“

Снимка: Държавна опера - Бургас
Сподели

Държавната опера в Бургас ще представи традиционните си празнични представления на „Лешникотрошачката“ по музика на П. И. Чайковски. Постановката и режисурата са на проф. Хикмет Мехмедов, а възстановката – на Галина Калчева. Те ще се проведат на

9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа.

Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман. Чрез средствата на изящното танцово изкуство артистите от балетната трупа ще разкажат отново историята на Маша. Тя и Лешникотрошачката ще преживеят редица приключения във вълшебния свят на сънищата.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, на сцената ще видим и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър “Капка“. Всички артисти ще представят вълшебния спектакъла с настроение, финес и професионализъм. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков.

Репетитор на балетната трупа е Марина Змеева-Маркова,  помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Постановката на „Лешникотрошачката“ неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех. Тя е еманация на

най-доброто от класическата школа.

Добавя мекота, финес и вкус към всяка една подробност,  чрез която се изгражда изящната цялостна визия. Вълшебството на спектакъла по безсмъртната музика на Чайковски за пореден път ще заплени очакваната многобройна публика – с артистичен размах, грабваща визия и изпълнителско майсторство. Една от най-красивите постановки на Бургаската опера носи високата класа, естетическа завършеност и разпознаваем авторов почерк на проф. Мехмедов.

На 8 декември балетът „Лешникотрошачката“ ще бъде представен в залата на Операта пред стотици ученици от бургаски средни училища. На 13 декември балетната трупа гостува в Хасково, а на 22 декември предстои представление и в зала „Артиум“ в  Несебър.

Актуално

Избрано за вас