Балетът „Корсар“ акостира премиерно в Операта в Бургас

Снимка: Държавна опера – Бургас

Балетът „Корсар“ акостира премиерно в Операта в Бургас

Снимка: Държавна опера – Бургас
Сподели

За ценителите на изящното танцово изкуство Бургаската опера е подготвила ново премиерно заглавие в репертоара си –

за първи път на сцената на бургаския културен институт

ще бъде представен балетът „Корсар“ по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски.

Хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев. Либретото е дело на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата „Корсарят“ от Джордж Байрон.

На сцената на Държавна опера – Бургас на 8 юни, от 19 часа мащабната постановка ще предложи истинско сценично зрелище – и като сценография и костюми, и като режисура, и като артистично присъствие, пишат от Операта.

Публиката ще бъде въвлечена в шеметния сюжет с екзотични елементи,

в които са вплетени любов, ревност, коварни планове за отмъщение. А над всичко се утвърждава апотеозът на истинските чувства, преминали през подмолни подводни течения и рифове, разтваря смело платната си, за да поведе кораба на любовта в открито море – където щастието е видимо на хоризонта…

Хореографията и режисурата са на Галина Калчева.

Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера вече има и други заглавия в портфолиото си като постановчик – „Дон Кихот“, „Жизел“, „Пахита“ и „Зле опазеното момиче“.

Репетитори на балетния състав са постановчикът Галина Калчева и Марина Змеева‐Маркова. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов. В репетиционния период, който в момента тече интензивно, се извайват прецизно детайлите в изграждането на цялостния вид на спектакъла от страна на балетната трупа, за да бъде представен блестящо на премиерата в събота.

Снимка: Държавна опера – Бургас

Сценограф на премиерното заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев.

„Процесът на раждането на сценографията за една нова постановка е труден, свързан с много нерви, но ще успеем за премиерата. Като влязат зрителите в залата, никой няма да пита: „Трудно ли ви беше?“, а когато угасне салонът, като светнат прожекторите и се вдигне завесата –

публиката трябва да ахне“,

казва сценографът.

Солистичният състав на „Корсар“ е първокласен. За премиерния спектакъл се готвят: за образа на корсаря КонрадЕмил Йорданов, премиер-балетист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас, и премиер-балетистът на Бургаската опера Даниел Тичков.

За ролята на Бирбанто, приятел на Конрад, репетират солистите на балетния състав Кирил Филипов и Теодор Цаков. В ролята на Али, прислужник на Конрад, ще бъде Даниел Тичков. В образа на робинята Медора, която се влюбва съдбовно в корсаря Конрад, влиза примабалерината на Бургаската опера Даниела Туртуманова-Стоянова.

За ролята на робинята Гюлнара, която помага на влюбените Конрад и Медора да сбъднат мечтата си за споделена любов, се готвят Лая Рамон и Илина Константинова.

В спектакъла участват още: Теодор Цаков, Кирил Филипов, Яна Бердута, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кюл и Нанако Сато, Йордан Христозов.

Кадър от премиерата на „Зле опазено момиче“; Снимка: Държавна опера – Бургас

Процесът на раждането на една постановка винаги прелива от вълнение и необходима доза стрес – за естественото набавяне на задължителния адреналин,

без който истинското изкуството е немислимо.

Артистите от балетната трупа репетират усилено, гардеробиерите изработват с желание и вещина красивите костюми, целият творчески екип на премиерния спектакъл обещава един истински балетен празник на 8 юни.

За тези, които обичат балета, но няма да имат възможност да присъстват на премиерния спектакъл, Бургаската опера предоставя възможност да проследят вълнуващата история на „Корсар“ на 15 юни и 26 август от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Двете събития са в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024, които ще се организират за седемнадесети пореден път.

Билети за премиерния спектакъл могат да бъдат намерени на касата на Операта, както и в мрежите на Grabo и Eventim.

Актуално

Избрано за вас