Дъжавна опера Русе гостува с „Лето 893“ на фестивал в Стара Загора

Снимка: Държавна опеа Русе

Дъжавна опера Русе гостува с „Лето 893“ на фестивал в Стара Загора

Снимка: Държавна опеа Русе
Сподели

На 5 декември, 50 години след първата легендарна постановка в своята история, Държавна опера – Русе ще представи отново епохалната историческа оперна творба „Лето 893“.  Операта е на Парашкев Хаджиев и е посветена на

1130 годишнината от покръстването на българския народ.

Спектакълът ще се играе от 19 часа на сцена Опера – Стара Загора. Концертът е в рамките на 53-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство 2023. Той се провежда в периода от 23 ноември до 9 декември.

Новата продукция на Русенската опера, половин век след световната премиера, намира нови постмодерни изразни средства. Както в създаването на сценографията и костюмите, дело на Денис Иванов и режисурата на Пламен Бейков. Те не си поставят за цел историческа автентичност, а предаване на синтезирано емоционално присъствие, което

носи директни внушения и провокира въображението и фантазията на публиката.

Такива са и посланията, които крие музиката на Парашкев Хаджиев и либретото на Банчо Банов, пресъздадена от музикалната трупа. Диригент е маестро Владимир Бошнаков.

Безупречният хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и съвършената сценична хореография на художествения ръководител на балетната трупа Весела Василева превземат  сцената с много професионализъм и запомнящи се моменти.

В главните роли в „Лето 893“ на Борис Михаил влиза Момчил Миланов, на Владимир Расате – Добромир Момеков, а на Симеон – Теодор Петков. Играят още Глория Пенчева, Даниела Караиванова, Стоян Стоянджов,  Иван Пенчев, Стилян Цветков и други.

Тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще завърши на 9 декември с постановката „Валкюра“ на Софийската опера и балет.

Билети за всички събития от програмата на Фестивала могат да бъдат закупени тук.

Актуално

Избрано за вас