Гледаме популярни опери от Вагнер на фестивал на Софийската опера

Снимка: Софийска опера и балет

Гледаме популярни опери от Вагнер на фестивал на Софийската опера

Снимка: Софийска опера и балет
Сподели

С премиерата на „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер ще бъде открит Вагнеровият фестивал на Софийската опера (Sofia Opera Wagner Festival) на 13 юни. Той отбелязва

отбеляза 210 години от рождението на композитора,

съобщиха от културната институция. Фестивалът ще продължи до 23 юни. 

Постановката на „Лоенгрин“ е на Пламен Карталов. Диригенти ще бъдат Константин Тринкс (13 юни) и Евън-Алексис Крист (23 юни), диригент на хора е Виолета Димитрова. Сценографията е дело на Ханс Кудлих в сътрудничество със Свен Йонке, Гудрун Гайблингер, Нела Стоянова, Кристиян Стоянов. Върху костюмите е работил Марио Диче.

Снимка: Софийска опера и балет

В главните роли ще бъдат Костадин Андреев – Лоенгрин, Цветана Бандаловска и Радостина Николаева – Елза фон Брабант, Габриела Георгиева, Мариана Цветкова – Ортруд, Венцеслав Анастасов и Томас Вайнхапел – Фридрих фон Телрамунд, Стефан Владимиров и Георги Киров в ролята на Хайнрих Птицелов, Калин Душков – Херцог Готфрид, Атанас Младенов – Кралски вестител.

В „Лоенгрин“ участват оркестър и хор на Софийската опера и мъжки хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова. Вокално-стилистична подготовка е под ръководството на камерзенгерин Анна Томова-Синтова.

През 2010 г. Пламен Карталов

решава да представи тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ на Вагнер.

Така същата година е премиерата на първата част – „Рейнско злато“. В следващите три години се появяват „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

През юни 2013 г. за първи път на националната оперна сцена се постави пълният цикъл, с който Софийската опера и балет отбеляза 200-годишнината на Вагнер.

Снимка: Софийска опера и балет

Оттогава досега „Пръстенът“ се превърна в емблема за Софийската опера. 

Тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ ще бъде представена в рамките на тазгодишния фестивал на 15, 16, 18 и 20 юни.

През годините Софийската опера е представяла още три вагнерови заглавия – „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“.

Актуално

Избрано за вас