Софийска опера посреща лятото с Вагнеров фестивал

Софийска опера посреща лятото с Вагнеров фестивал

Сподели

С грандиозен Вагнеров фестивал ще посрещне лятото Софийска опера и балет. От 8 до 30 юли публиката ще види всичките седем заглавия от „Прътенът на нибелунга“.

Повод за рестарта на мащабните продукции в афиша на културната институция е 210 години от рождението на великия немски композитор

Неговите творби се смятат за изключително трудни за оперните артисти. Има дори легенда, че изпълнявайки дълго време произведения на Вагнер може да останеш без глас. В последно време немският композитор не е особено долюбван в Европа, заради факта, че е произведенията му са вдъхновявали Хитлер и са му били любими.

С нови декори, костюми и с изцяло български каст сцената ще превземат

„Рейнско злато“ (8 юли), „Валкюра“ (9 юли), „Зигфрид“ (11 юли), „Залезът на боговете“ (13 юли), „Тристан и Изолда“ (23 юли), „Парсифал“ (25 юли), „Летящият холандец“ (29 и 30 юли).

Интересът на акад. Карталов към творчеството на Вагнер е отдавна. Той решава да започне тетралогията още през 2010 г. с премиерата на първата част „Рейнско злато“. В следващите три години публиката аплодира „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

Диригент на спектаклите е Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите на Християна Михалева

„Правим един нов „Пръстен на нибелунга“, уверени, че той ще бъде подобрен, концептуално разширен и даващ нов тласък към оперни сцени, към които вече имаме покана“, споделя акад. Пламен Карталов.

„Новата визия на постановката е вдъхновена от сюрреализма, има нещо от Кандински“, казва сценографа Ханс Кудлих. Той отбеляза, че България му е много интересна, а с Пламен Карталов се разбират от половин дума. „Това, което харесвам на Карталов е, че умее да разказва истории за публиката. Той тръгва от музиката и сглобява действието от отделни парченца, така че да се получи едно вдъхновяващо цяло. Това го отличава от обичайните постановки на други режисьори“, добави Кудлих.

Пламен Карталов дава път на младите артисти на операта, за да изгреят след това на световните сцени.

Поканени са най-добрите специалисти, които да работят с тях, като една от тях е оперната прима Анна Томова-Синтова. Тръгналият преди 20 години от Софийската опера бас Орлин Анастасов също прави майсторски клас, а на 8 юни неговите ученици ще покажат пред българската публика уменията и таланта си.

 

 

Фотокредит: Софийска опера и балет

Актуално