„Кармен“ ще превземе сцената на Операта в Русе

Снимка: Държавна опера - Русе

„Кармен“ ще превземе сцената на Операта в Русе

Снимка: Държавна опера - Русе
Сподели

На 21 януари (неделя) от 19 часа в Доходно здание, Държавна опера – Русе ще представи втория премиерен спектакъл на балета “Кармен“.

Балетната постановка по музиката на едноименната опера на Жорж Бизе, допълнена и обогатена с още фрагменти от композитори от чувствените години на романтизма. Тя дава уникалната възможност на балетната трупа на Русенската опера да експериментира в танцовите техники на неокласицизма с елементи на авангардния танц.

Това е творческо, хореографско и художествено решение, което силно кореспондира с композиционния стил на Бизе и с драматургията на неговата обичана от публиката опера. Страстна любов,

изпепеляваща ревност, романтично поетично чувство,

мистична красота и завладяващи емоции. Поетичният образ на Испания от недалечното минало влива една пълнокръвна емоционална картина във фантазиите, въображението и чувствата на публиката. Това се случва през силата на музиката и провокациите, които неизменно присъстват в съвременния танцов език. Балетни постановки на „Кармен“ по това музикално произведение често излизат на световните балетни сцени. Балетната трупа на Русенската опера сътворява една от най-провокативните и завладяващите продукции, съизмерими със световните балетни спектакли.

Хореографията на спектакъла е дело на Наталия Осипова (Франция). Художник е Себастиан Малаш (Франция). За художественото осветление отговаря Боян Георгиев.

В ролята на Кармен ще се представи Ирена Барбукова, като Дон Хозе ще дебютира Джузепе Сорентино. Съдбата ще изиграе Тиаго Виктор Сантана, а като Тореадора ще видим Давиде Диодато. На сцената ще им партнира ансамбъл от Балета на Държавна опера – Русе. Със специалното участие на солистите Петя Цонева, Петър Костов и Александър Крунев.

Актуално

Избрано за вас