„Прилепът“ долита отново в Русенската опера

Снимка: Държавна опера - Русе

„Прилепът“ долита отново в Русенската опера

Снимка: Държавна опера - Русе
Сподели

На 13 януари от 19 часа в Доходното здание на Държавна опера – Русе ще представи втория си премиерен спектакъл “Прилепът“ – оперета в три действия от Йохан Щраус – син. В ролята на Габриел фон Айзенщайн във второто представяне на оперетния шедьовър на Щраус ще се превъплъти тенорът Иван Пенчев.

Като Розалинда – неговата съпруга, ще видим и чуем Теодора Чукурска. Адела, прислужницата на Розалинда, ще бъде Нели Петкова. В ролята на Алфред, студента по музика, ще се превъплъти Петър Костов, а като Доктор Фалке ще дебютира Теодор Петков. Княз Орловски в този спектакъл ще бъде Александър Баранов, а любимият български актьор Тончо Токмакчиев отново ще ни разсмива като затворническия надзирател Фрош.

От шестнадесетте оперети, написани от Щраус,

„Прилепът“ несъмнено може да се нарече най-добрата,

върхът в творчеството на Йохан Щраус. Заплетеният сюжет на оперетата е изграден по законите на истинската театрална игра, невинната измама и забавните шеги. Още първите звуци на „Прилепът“ („Die Fledermaus“) –

три експлозивни акорда,

изскачащи като тапи от шампанско, въвличат слушателите в неустоима празнична вихрушка. Красивата музика, искряща от радост, остроумният текст и сюжет, състоящ се от поредица от забавни ситуации, съдържат, за радост на привържениците на брачната вярност, незаменима закачлива морална поука, изказана с присъщия за оперетния жанр хумор.

Оперетата “Прилепът” е сътворена по комедийния фарс „Затворът“ (“Das Gefengnis”) на Родерих Бенедикс и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви.

Оригиналното либрето е на Карл Хафнер и Рихард Жене, а преработената версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин. Преводът е на Павел Спасов, а режисьорската редакция на Александър Мутафчийски.

 

Актуално

Избрано за вас