„Летящият холандец“ превзема Летния театър във Варна

Снимка: Theatre & Music Production Centre - Varna

„Летящият холандец“ превзема Летния театър във Варна

Снимка: Theatre & Music Production Centre - Varna
Сподели

Брилянтната оперна класика на Вагнер „Летящият холандец“ в прочит на една от най-известните български режисьорки, Вера Немирова, излиза на сцената на варненския Летен театър на 11 юли.

Съвместен проект с ММФ „Варненско лято“, „Летящият холандец“ е едно от най-значимите събития в XV издание на Опера в Летния театър.

Постановката направи премиерата си през ноември миналата година. След това участва в ежегодния Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

Спектакълът отново ще дирижира Светослав Борисов, а главните роли ще изпълнят блестящите солисти, които покориха зрителите на премиерните спектакли. Това са София Солови от Украйна (Сента), Деян Вачков (Холандеца), Валерий Георгиев (Ерик), Гео Чобанов (Даланд), Калина Жекова (Мари), Артьом Арутюнов (Кормчия).

Немирова, номинирана за „режисьор на годината в Германия“ 2021, поставя „Летящият холандец“ в Театъра на Магдебург. Сегашната варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип и актуализирана сценография.

Снимка: Poster Летящият холандец/Theatre & Music Production Centre – Varna

В спектакъла технологиите се използват по много интересен начин. Зрителите виждат излъчвана в реално време видеовръзка, чрез която общува Холандеца. Костюмите на Павлина Ойстерхус визуално подчертават съвременно ситуираното действие.

Прочитът на Вера Немирова както винаги е модерен и тя разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие. То може да бъде победено само от истинска любов.


Снимка: Theatre & Music Production Centre – Varna

В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой на душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни. Те пресъздават периода на пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата на днешния ден.

Режисьорският подход е силно психологически. „Сента се бори да промени тесния свят, в който живее, така че да може да го превърне в нова родина за Холандеца. Тяхната любов е неземна, тя е утопия. Превърне ли се в реалност, се разбива в материалния свят“, казва Вера Немирова за драмата на основните персонажи.

Вълнуваща режисура и умело ръководство на оркестъра от Светослав Борисов превръщат тази сценична версия в неповторимо изживяване за публиката. Голямата открита сцена на Летния театър ще добави мащаб към величието на операта.

Пътищата на Вера Немирова към Вагнер

На 9 юли в 18:00 в Арт салон на Радио Варна почитателите на оперното изкуство са поканени на срещата „Пътищата на Вера Немирова към Вагнер“. Участниците в това съпътстващо Опера в Летния театър събитие ще получат бонус билет на цена от 20 лв за „Летящият холандец“ на 11 юли в 21:00.

В творческата биография на Вера Немирова влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер. Сред тях са „Танхойзер“ във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Франкфурт на Майн. Също така и “Валкюра“ в Залцбургския фестивал, „Тристан и Изолда“ в Бон, „Лоенгрин“ в Базел, „Летящият холандец“ в Магдебург и Варна.

Снимка: Poster Летящият холандец/Theatre & Music Production Centre – Varna

Специално внимание ще бъде обърнато на отделните етапи в творческия процес. От подбора на постановъчния и изпълнителски екип през анализа на заглавието. Ще бъдат засегнати и теми като умението на режисьора да артикулира и дигиталните технологии в контекста на съвременното оперно изкуство. Модератор на събитието е Виолета Тончева.

Актуално

Избрано за вас