„Оперната звезда на Арабския свят“ Фатма Саид идва за концерт у нас

Снимка: James Bort

„Оперната звезда на Арабския свят“ Фатма Саид идва за концерт у нас

Снимка: James Bort
Сподели

Една от най-актуалните в момента оперни диви Фатма Саид ще изнесе първия си концерт в България след броени седмици. Певицата пристига в София по покана на Соня Йончева, за да се включи в първия сезон на цикъла „Съкровени гласове“, организиран от продуцентската компания на българската прима – SY11 Events.

На 26 март от 19:30 часа публиката в зала „България“ ще има възможността да се наслади на

магнетичния глас и впечатляваща визия

на египетското сопрано. Тя ще представи композиции на Моцарт, Шуберт, Шуман. Ще излезе на сцената заедно с утвърдения британски пианист Джоузеф Мидълтън, с когото тя често гастролира на множество престижни международни сцени. В петия поред концерт от първия сезон „Съкровени гласове“, озаглавен „Египетско слънце“, двамата артисти са подготвили и репертоар с редица популярни песни на водещи съвременни испански композитори. Сред тях са Мануел де Файя, Фернандо Обрадорс и Хосе Серано.

Критиката определя Фатма Саид като

„оперната звезда на Арабския свят“

заради характерния ѝ тембър и красивата орнаментика в нейното пеене. Тя се стреми да обединява и среща различни култури, езици, географски региони и музикални стилове в своето изкуство.

„Вярвам, че пеенето е трансформиращо и трансцендентно преживяване. Чрез гласа си винаги се

опитвам да създавам моменти на дълбока връзка

и вдъхновение за публиката. Да мога да представлявам страната си чрез средствата на изкуството навсякъде по света е голяма чест за мен, но и огромна отговорност и всекидневно предизвикателство в динамиката на днешното време“, допълва Фатма.

Сред най-запомнящите се нейни роли до този момент можем да откроим Памина („Вълшебната флейта“), Нанета („Фалстаф“), Клоринда („Пепеляшка“), Берта („Севилският бръснар“), Любовта („Орфей и Евридика“) и много други.

Актуално

Избрано за вас