Софийската опера представя „Медея“ за пръв път у нас през февруари

Софийската опера представя „Медея“ за пръв път у нас през февруари

Сподели

Софийската опера ще представи на 23, 24 и 25 февруари за първи път операта „Медея“ от Луиджи Керубини. Тя се поставя за пръв път на 13 март 1797 г. в Париж. В Италия е представена за първи път едва на 30 декември 1909 г. в Миланската Скала, след като цялото либрето е преведено на италиански. Първата изпълнителка на ролята на Медея е Жюли-Анжелик Сио, а Язон е бил Пиер Гаво.

„Медея“ буди възхищението на цяло поколение германски композитори – Бетовен, Вебер, Шуман, Брамс и Вагнер. Но дълго остава забравена. Възражда я постановка в Италия с участието на Мария Калас. През 1969 г. Пиер-Паоло Пазолини снима филм с нея.

Изследователите на Луиджи Керубини го определят като знаменит педагог и най-значителният композитор от епохата на Великата френска революция. По произход италианец, той твори през по-голямата част от живота си във Франция и играе важна роля за развитието на френската опера. Най-значимите му творби са опери и духовна музика. Бетовен смята Керубини за най-великия от своите съвременници. Неговите опери са възхвалявани и от Росини, Шуман, Вагнер и Глинка, които високо ценят цялото му творчество. Керубини умира на 82 години като директор на Парижката консерватория. Още приживе съставя каталог на произведенията си, който е издаден година след смъртта му.

Той написва 21 опери, сред които са „Лодоиска“ и „Медея“.

Режисьорът на спектакъла, който ще гостува у нас, е Марко Гандини, който живее в Италия. Той е бил асистент режисьор на Франко Дзефирели и Греъм Вик. Работил е в едно от най-големите италиански оперни театри и международни оперни трупи.

Актуално

Избрано за вас