Сонатите на Бетовен за цигулка и пиано ще озвучат Русенската опера

Снимка: Държавна опера - Русе

Сонатите на Бетовен за цигулка и пиано ще озвучат Русенската опера

Снимка: Държавна опера - Русе
Сподели

Държавната опера в Русе  обявява вълнуващо начало на изключителен концертен цикъл. Русенци ще потопят във възвишената красота на сонатите за цигулка и пиано на Лудвиг ван Бетовен, изпълнени от талантливите музиканти от обичния оркестър на културната институция. Концертът им ще се проведа на 9 януари от 19 часа в зала „Филхармония“.

На сцената ще излязат Тамара Лазарова – цигулка, Божена Петрова – пиано, Габриел Тато – цигулка, и Веселина Ботева – пиано.

Цикълът ще  започне с първата и петата соната. Последната е една от най-известните и носи името “Пролетна”

“Идеята за цикъл от пет камерни концерта през цялата 2024 г., в които да бъдат интерпретирани десетте сонати на Бетовен за цигулка и пиано, възникна след поредицата от концерти на Държавна опера – Русе с 9-те симфонии на Бетовен под диригентството на маестро Емил Табаков. Това беше едно музикално пътуване, в което публиката, колегите ми от оркестъра и аз, много се забавлявахме! Защо да не направим същото и с творбите на Бетовен за камерна музика?“, сподели Габриел Тато.

Снимка: Държавна опера- Русе

По думите му цикълът ще стартира с първата соната в Ре мажор, в която се усеща силното влияние от виенския класически стил на Хайдн и Моцарт.

Втората част на концерта ще бъде изпълнена от концертмайсторът Тамара Лазарова и пианистката на Русенската опера Божена Петрова. Изпълняваният от тях репертоар ще включва „Пролетна соната” във Фа мажор. Тя е известна със своята грация и свежест. Оценено заради своята достъпност и мелодична красота, популярността на това произведение е огромна и до днес, което го прави една от най-обичаните творби за цигулка и пиано в репертоара на Бетовен.

Билети за музикалния спектакъл можете да откриете на касата на Русенската опера или ТУК.

Актуално