Соня Йончева пя на български на коледния си концерт във Версай

Снимка: SY11 Events

Соня Йончева пя на български на коледния си концерт във Версай

Снимка: SY11 Events
Сподели

Соня Йончева представи концерта си „Коледа във Версай“ с акомпанимент на оркестъра и хора на Кралската опера на Версай и полския диригент Стефан Плевниак .

Музикалният проект и самият избор на композиции е

изцяло замислен и съставен от българското сопрано.

На 10 декември под купола и атмосферата на кралския параклис във Версай – Chapelle royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър.

„Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово. А със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което за пореден път да докажем, че

музиката и нейните послания говорят на универсален език

и могат да развълнуват всеки от нас, независимо от времето и пространството, в което се намира,  особено в навечерието на Коледа“, казва Соня Йончева.

Снимка: SY11 Events

На концерта тя представи и популярни мелодии като Joy to the World. Кулминацията на събитието беше изпълнението на песента „Тиха нощ, свята нощ“.

Първия куплет Соня Йончева е изпълни на български език.

Програмата завърши с няколко биса, сред които Аve Maria от Франц Шуберт и най-известната френска коледна песен Petit Papa Noël, която цялата зала запя заедно с българското сопрано. След края на концерта тя благодари на френската публика, която винаги я посреща изключително топло.

По време на събитието присъства и снимачен екип на продуцентската компания на Соня ЙончеваSY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт. Те ще бъдат излъчени в началото на 2024 година, съобщава БТА, цитирайки компанията.

През 2023 година

знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина

и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото- и видеосесия на Соня Йончева. Тя не за първи път пее във Версай. През 2011 г. дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел„Юлий Цезар“.

Снимка: Facebook: SONYA YONCHEVA

През ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година. Акомпаниментът беше на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър „Изкуството на барока“.

Актуално

Избрано за вас