Соня Йончева ще постави и „Тоска“ в Софийската опера

Снимка: Art Portal

Соня Йончева ще постави и „Тоска“ в Софийската опера

Снимка: Art Portal
Сподели

Плановете ни за съвместна дейност със Соня Йончева са дългосрочни. Заедно ще направим и „Тоска“ през януари. Мечтаем за новата постановка на „Медея“ и „Мадам Бътърфлай. Това заяви директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов по време на пресконференция преди премиерата на „Бохеми”. 

Соня Йончева, според която

гласът е отражение на човешката душа,

не скри вълнението си от предстоящия спектакъл, тъй като той е първият цялостен в кариерата ѝ, който ще бъде поставен на българска сцена. Оперната ни прима  ще влезе в ролята на Мими.

„Когато излязох на сцената, усетих вибрациите на Мими. Няма да се опитвам да ви впечатля с нещо в ролята си, а по-скоро ще бъде максимални искрена в своя прочит”, отбеляза тя в отговор на въпрос какво може да очаква публиката от нейната героиня.

На сцената до нея ще бъде диригентът Боян Виденов. Той от години живее в чужбина, но отново се завръща към българските си корени. Баща му – Любомир Виденов, дълги години е бил първи баритон в редиците на Софийската опера и балет. Участието на диригента в „Бохеми” става още по-специално след десетките срещи с бивши познати и колеги на неговия баща, който вече не е сред нас. Той дори

получава и ценен сантиментален подарък –

шапката, която Любомир Виденов носи по време на участието си в „Севилския бръснар”.

„Надявам се духът на Пучини да излезе в тези спектакли. За мен е голяма чест, че Соня Йончева е тук с нас”, не пропусна да отбележи той.  

Двамата се обединиха около идеята, че новите лица в индустрията често биват експлоатирани в началото на своите кариери.

„Когато на пазара се появи огромен глас с голям капацитет – всички се нахвърлят върху него. Завалят предложения за всякакви роли и театри. Много от директорите не разбират какво всъщност е гласът и нямат музикалната подготовка да се погрижат за него и да му предложат правилните роли”, смята Йончева.

Според Виденов

„колкото по-известни стават артистите, толкова по-малко хората са искрени с тях”,

което може да доведе до това те да си подбират роли, неподходящи за гласовете им.

По време на пресконференцията бяха обсъдени не само предизвикателствата, пред които бива изправен един млад артист, но и значението на музиката в контекста на формирането на детското съзнание.

„Малките деца много бегло разбират какво е да обичаш твърде много или да мразиш – не знаят как да ги назоват, но ги чувстват.

Музиката има силата да назове емоциите,

за да ги разберем”, коментира примата. Тя е на мнение, че изкуството има силата да съюзява хората, да разпръсква любов и да намалява агресивността.

Виденов пък допълни, че е ключово децата не само да бъдат запознати с музикалното творчество, посещавайки различни културни прояви, но и самите те да свирят на музикален инструмент.

Извън топлите спомени и житейските съвети, които двете звезди споделиха с всички присъстващи, Соня Йончева се похвали и с един от следващите проекти, които подготвя. Тя ще има участие в Баден-Баден, където ще постави „Пеещата актриса” – спектакъл с филмова музика от 30 и 40-те години на миналия век до днес. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров. За подбора са ѝ помогнали истории на нейния дядо. По време на него публиката ще може да чуе песента на Мими Николова „Замълчи” от лентата „Любимец 13”.

Макар че се е превърнала в „гражданин на света” Соня Йончева е категорична за едно – винаги е била горда, че е българка.

Актуално

Избрано за вас