Соня Йончева стана „Офицер на Ордена за изкуство и литература“ на Франция

Соня Йончева стана „Офицер на Ордена за изкуство и литература“ на Франция

Сподели

Прочутото българско сопрано Соня Йончева получи високото отличие „Офицер на Ордена за изкуство и литература“ на Франция. Тя беше отличена заради своя значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. Почетният медал ѝ бе връчен лично от Негово Превъзходителство Жоел Мейер – посланик на Франция в България на изискана церемония, провела се на 27 февруари в резиденцията на френското посолство в София.

Събитието започна с встъпителна реч на г-н Мейер, в която той открои някои от най-значимите събития и постижения в творческия път на Соня Йончева.

„Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във вашата дискография има едно заглавие, което изразява тази връзка: „Париж, моя любов“, издадено през 2015 г. Впрочем вие казвате: „Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж!

Франция е първата страна, която ми даде шанс“.

Без съмнение вие сте едно от най-великите сопрани на нашето време. Ето защо с огромно възхищение и благодарност ви връчвам Ордена за изкуство и литература, степен офицер. Той е признание за изключителния ви талант, за приноса ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за вашата хуманитарна ангажираност“, сподели г-н Мейер.

Церемонията продължи с благодарствени слова, отправени от родната оперна прима, в които тя открои съкровени моменти и емоции от духовната ѝ връзка с Франция и нейната култура.

„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Тази потребност да черпя от френската култура е като един

фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода,

от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения. Вълнението ми днес да стоя пред всички вас е толкова силно. Това отличие носи у себе си и голяма отговорност. Чест, която винаги нося и ще продължавам да нося в сърцето и душата си. Точно в това се крие необятната сила на изкуството – да

изгражда нерушими мостове между различните култури

и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешкия талант и възможности. Вярвам силно, че повече от всякога културата е бъдещето. Затова и днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна, ви призовавам да показвате този толкова пъстър свят на изкуството на децата. Срещнете ги с различните видове изкуства, за да сме сигурни, че ще предадем щафетата на тях. Те ще бъдат

следващите значими посланици на изкуството и културата

по света – в нейното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти“, разкри с вълнение Соня Йончева.

Сред най-изявените световни артисти, станали през годините офицери на „Ордена за изкуство и култура“ на Франция, са Жан Моро, Елтън Джон, Шарън Стоун, Марион Котияр, Тим Бъртън, Фей Дънауей и др.

Актуално

Избрано за вас