„Toска“ на сцената на Летния театър в Бургас

Снимка: Държавна опера – Бургас

„Toска“ на сцената на Летния театър в Бургас

Снимка: Държавна опера – Бургас
Сподели

Този четвъртък на сцената на Летния театър в Приморския парк на Бургас ще бъде разказана трагичната история за пагубна страст със спектакъла на музикално-драматичния шедьовър от Джакомо Пучини „Тоска“.

Във вторник на откритата сцена ще се представи превъзходен солистичен състав, първокласни диригент, оркестър и хор.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. То е реализирани успешно за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Тази година световната културна общественост отбелязва 100-годишнината от земната кончина на гениалния италиански композитор Джакомо Пучини. Бургаският културен институт я отбеляза с мащабна гала „Вива Пучини“ през април под палката на Димитър Косев. Той е главен диригент на Държавна опера – Русе.

Повече за „Тоска“

На сцената на Летния театър този юли ще звучи красива музика, чрез която ще бъдат представени драматични страсти. Те изграждат трагичния сюжет на „Тоска“ с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове.

Под диригентството на Иван Кожухаров ще бъде разказана тази тъжна история с фатален край. Именитият български диригент със световна кариера изработва всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт. Великолепно звучащ е оркестърът под неговата палка, със забелжително изградена динамика.

Снимка: Държавна опера – Бургас

Изключителни ще бъдат и солистите на „Тоска“, вплели емоционалната сила на гласовете си в единен поток от въздействаща красота. Хорът и оркестърът ще допълнят цялостното внушение за трагична обреченост. Красивата мелодика на Пучиниевата музика ще бъде „разлистена“ – фраза по фраза, втъкала органично посланията на драматичната история с фатален финал.

Снимка: Държавна опера – Бургас

В ролята на красивата и горда примадона Флория Тоска бургаската публика и гостите на града ще имат удоволствието да видят и чуят изключителното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева.

Билети за „Тоска“ – на касата на Операта, Билетен център „Часовника“ или в мрежите на Grabo и Eventim. Както и на касата на Летния театър – след 18.30 часа в деня на спектакъла.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас