Ялта е „Behind you“ с нов танцов пърформанс

Ялта е „Behind you“ с нов танцов пърформанс

Сподели

Новият танцов пърформанс „Behind you“ ще има премиера на 01.03. на сцената на Yalta Art Room. Филип Миланов и Елизабет Якимова представят солово танцово изпълнение.Представлението борави с езика и средствата на съвременния танц и театър, за да създаде мултижанров моноспектакъл. То изследва сложността и променящата се концепция за идентичност.

Това е втори проект на дуото Миланов-Якимова

в жанра на пърформанса и танца на сцената на независимото пространство. През февруари 2023 заедно със свои колеги те представиха пърформанс-инсталацията waR|Raw Faces.

„Behind you“ ще застъпи

темите за конформизма, себеприемането,

разнообразието и овластяването в съвременния свят. В крайна сметка цели да остави впечатление и усещане за приобщаване, единство и надежда за едно по-добро бъдеще.

„Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към съзнанието. Способността на човешката психика да „загърбва“ и заличава спомени и ситуации не е просто тема.  Същностен елемент от пътешествието във вътрешния свят на възможностите за осъзнаване и самооткриване“, споделя хореографът Филип Миланов.

Снимка:Art vibe

Филип Миланов завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2014 със специалност „Театър на движението”. По време на обучението си паралелно завършва програмата „Dance Port Derida“ и става титулярен изпълнител в танцовата компания Derida Dance. Той участва в различни техни международни проекти. От 2012 Филип е също така част от трупата на балет „Арабеск“, където по-късно става солист. Като изпълнител

работи с български и чуждестранни хореографи,

сред които Морис Кози, Лиам Стийл, Лиат Магнези, Питър Ленг, Джънгин Лий, Лаура Вицлебен, хореографи от Американския танцов театър „Алвин Ейли“ и др., както и с режисьори като Джед Харис и Серджо Кастола, изпълнявайки роли в над 40 заглавия на танцови и театрални постановки. Участва във фестивали в България, Сърбия, Словения, Италия, Унгария, Австрия, Германия. През 2014 г. дебютира като хореограф със спектакъла „EXIT“ в IX международен конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“ и става безспорен победител, получавайки наградата на международното жури и награда на публиката.

През 2015

получава и национална награда „Икар“

за съвременен танц и пърформанс със същия спектакъл. Хореограф е на спектаклите „Distance“ (2015), „Кръвожаден“ (2016), „Нострадамус“ (2016 г.), „Късна история“ (2017 г.) и др. През 2017 г. е номиниран от Асоциацията на хореографите в България за наградата „Златна муза“ в категория съвременен танц. Има номинации за наградата „Импулс“ в категории: „Изпълнител съвременен танц- мъже“ за 2021, 2022, 2023 г. и „Оригинална хореография на авторско танцово представление“ за 2022 и 2023 г.. В последните години Филип Миланов е все по-търсен хореограф в родния театър както в проекти на независимата сцена, така и за представления в държавните театри.

Снимка:Theatre.art.bg

Елизабет Якимова завършва средното си образование в „Национално училище за танцово изкуство“ в специалност „Модерен танц“. Тя е стипендиант  на наградата за съвременна хореография на името на Маргарита Арнаудова, връчена ѝ от Министерство на културата и НУТИ за високи постижения в танцовото изкуство (2016). Същата година става част от трупата на балет „Арабеск”. Като независим артист е част от „Stream Dance Company”. През 2021 г. завършва бакалавърска степен „Балетна педагогика” в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. През 2022 завършва и магистърска степен по същата специалност. През 2023 получава награда „Импулс” в категория „Изпълнител Съвременен танц – жена“. Това е втори неин проект на сцената на Yalta Art Room.

Спектакълът „Behind you“  е част от проекта „Вчера, днес и утре“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, програма „Създаване“ 2023. Костюмограф е Яел Дуев-Тайг, а музикалното оформление на спектакъла е поверено на Станислав Генадиев.

Актуално