Раздадоха наградите „Златен ритон“

Снимка: zlatenriton.bg

Раздадоха наградите „Златен ритон“

Снимка: zlatenriton.bg
Сподели

„Последният гларус“ на Тонислав Христов и „Следана Аспарух Петров са големите победители от „Златен ритон“ (2023). Наградите от фестивала за документално и анимационно кино бяха раздадени в Пловдив, съобщават от Националния филмов център (НФЦ). 

Журито бе оглавено от Теодора Димова – писател, и членове Геновева Димитрова – кинокритик, Петя Накова – режисьор, Свилен Димитров – аниматор, и Йоханес Артинян – визуален артист и уеб дизайнер.

Двете големи награди

единодушно се присъждат на „Последният гларус“ .

Те се присъждат за оригиналното отразяване на съвременното ни живеене чрез перипетиите на симпатичен маргинал. „Следа“ получава отличие за професионализма и вълнуващия минимализъм.

Специалните награди са за „Следеният човек“ на Димитър Коцев-Шошо – за лекотата, с която е разработена травматична за българската история тема. Награда получава и пълнометражната анимация „Меко казано“ на Анри Кулев – за прекрасната адаптация на детския свят на Валери Петров.

Община Пловдив отличава „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов – за дълбоките етични послания, които филмът отправя към следващите поколения. Анимационният филм „Флорентинска нощ“ на Сотир Гелев получава награда за красивата оригинална атмосфера и визия.

Наградата за сценарий е за

1200 страници болка“ на Атанас Киряков –

за ярко разказаната история на колоритна личност, противопоставила се на комунистическия режим.

Наградата „Златен Ритон“ за художник-постановчик в анимационното кино е за Димитър Димитров за визуалното богатство в „Артистът“, „Война“ и „Дъщерята на художника“.

За дебют са отличени „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов –  за живото и темпераментно изобразяване на силов аспект от съвременната ни действителност. Спартак Йорданов беше отличен за „Обезличаване“ – за умелите превъплъщения на духа и завладяващия ритъм.

Почетни грамоти получават „Отскубнати до корен“ на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.  „Три птици“ на Мария Николова получи  награда за въздействащото и органично смесване на различни техники. Отличия получиха и Костадин Бонев, „Да намериш дом“ на Мария Станишева.

Раздадени са и специалните награди на гилдиите и професионалните организации.

Актуално

Избрано за вас