Кирил Господинов се преструвал, че не е „Баш майсторът“ пред фенове

Снимка: Facebook

Кирил Господинов се преструвал, че не е „Баш майсторът“ пред фенове

Снимка: Facebook
Сподели

„След първите си три филма отказах да гледам следващите, в които участвам. Има серии, в които си казвам: „А, тук добре съм го изиграл, обаче тук – еее, бих могъл по-иначе“. Това казва Кирил Господинов за ролята си на Рангел Лелин от филма „Баш майсторът“ (1970), която му носи най-голяма популярност.

И все пак той не иска да го идентифицират само с този образ. Поради тази причина когато понякога  го разпознавали на улицата, казвал, че не е Кирил Господинов. На 24 май той щеше да празнува своя 90-ти рожден ден.

Още като ученик Кирил Господинов мечтае за театъра. През 1966 г. завършва Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов, специалност „Актьорско майсторство“. Кандидатства заедно с Невена Коканова.

Преподавателят им казва, че

не са подготвени и ги изпраща в Ямболския театър

за една година. После се връщат, кандидатстват и Кирил Господинов е приет във ВИТИЗ.

Дебютът му в киното е през 1960 г., още преди да стане студент – във филма „Дом на две улици“. През 1966 г. участва в „Понеделник сутрин“ (1966), забранен от властите. Филмът е излъчен през октомври 1988 г. – 22 години по-късно.

От 1966 г. до 1971 г. играе в драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна, а от 1971 г. – в театър „София“.  През 1994 г. решава да се самопенсионира. Години след това той казва на дъщеря си Веселина:

„Като стане 18:50 ч., почва да ми трепери сърчицето

и това не може още да спре години след като вече не играя на сцената. Изиграл съм стотици роли и сега млади режисьори да ме карат да минавам по сцената на кастинги – няма да стане. Каквото има, аз съм се доказал, изиграл съм го, ще дам път на младите“.

В своята над 40-годишна кариера актьорът е участвал в повече от 45 филма. Сред тях са „Случаят „Пенлеве“ (1967), „Свобода или смърт“ (1969), „Птици и хрътки“ (1969), „Не се обръщай назад“ (1971), „Зарево над Драва“ (1974), „Виза за океана“ (1975), „Бон шанс, инспекторе!“ (1983) и „Петък вечер“ (1986). Последният филм с негово участие е „Другият наш възможен живот“ на режисьорката Румяна Петкова, който излиза на екран през 2004 г.

Кирил Господинов сам подрежда ролите, в които е изпитал творческо удовлетворение, пише БТА. Това са

Алекси от „Понеделник сутрин“, Спас от „Шведските крале“,

Спиро от „Тримата от запаса“, Никифор в „Птици и хрътки“, Капитана от „Не се обръщай назад“, Рангел от филмова поредица с приключенията на хитрия майстор с разни занимания на разни места –  „Баш майсторът“. 

През 1984 г. Кирил Господинов е удостоен с орден „Кирил и Методий“ (първа степен). Актьорът умира на 18 април 2003 г. на 68-годишна възраст във Варна. Читалището в село Гроздьово, където е роден,  е кръстено на него. Така то се превръща в единствената културна институция, носеща името на съвременна личност.

Актуално

Избрано за вас