Билети за български постановски се разпродават за минути в Турция

Снимка: unsplash

Билети за български постановски се разпродават за минути в Турция

Снимка: unsplash
Сподели

Пиеси на българските драматурзи Недялко Йорданов и Стефан Цанев се радват на огромен интерес сред ценителите на театралното изкуство в Турция.

В момента в турската столица Анкара почитателите на театъра могат да гледат пиесите „Убийството на Гонзаго“ на Йорданов, както и „Другата смърт на Жана Д‘Арк“ Цанев. И двата спектакъла са преведени от български на турски език от проф. Хюсеин Мевсим, преподавател в Анкарския университет. Той е литературен историк, изследовател на турско-българските културни и литературни отношения и известен преводач.

На 6 октомври се състоя в Анкара премиерата на постановката „Убийството на Гонзаго“ в „Малък театър“ в централния район Улус.

Спектакълът се поставя вече трети месец в Държавните театри на Република Турция, като

билетите за постановките се разпродават онлайн буквално за минути.

Цените на билетите за постановки на Държавните театри са 50 турски лири (3,11 лв.) за възрастни и 30 лири (1,85 лв.) за ученици и студенти.

„Убийството на Гонзаго“ е тринадесетата българска пиеса, преведена от проф. Мевсим, която се представя в Държавните театри на Турция.

Режисьор на постановката е Фарид Бикчантаев, сценографията е на Сергей Шоморохов, музиката е на Юсуф Бикчантаев. Сред актьорите има известни имена, включително Йотюкен Хюрмюзлю, изпълняващ ролята на Чарлз.

Спектакълът изправя на крака турската публика при всяка постановка.

В турската столица в момента се поставя и пиесата „Другата смърт на Жана Д‘Арк“ на Стефан Цанев. Пиесата се играе в централния частен театър „Чанкая“ в едноименния централен анкарски район. Макар билетите да са на цени от над 150 турски лири (9,33 лв.), те също се разпродават онлайн за минути.

Премиерата на постановката в столичния театър „Чанкая“, собственост на актьора Мехмет Акай, който също така играе в пиесата, се състоя на 17 ноември. В края на пиесата актьорите бяха аплодирани силно от зрителите в препълнения театър.

Постановката, която се поставя в различни театри в Турция от 2005 г.,

има невероятен успех в страната,

споделя пред БТА Хюсеин Мевсим.

„Последната нощ на Сократ“ също е сред изключително харесваните постановки на Стефан Цанев в Турция, добавя Мевсим.

Пиесата също е поставяна в театър „Чанкая“.

Актуално

Избрано за вас