Стефан Цанев е носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ на Община Добрич

Стефан Цанев е носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ на Община Добрич

Сподели

Общински съвет на град Добрич прие единодушно предложението на Комисията за определяне на носител на Националната литературна награда „Дора Габе“. Тази година тя ще бъде връчена на Стефан Цанев.

Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва за пети път, каза при представяне на докладната записка заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Добрич д-р Емилия Баева.

Бяха разгледани и обсъдени три предложения. Другите две предложения бяха за Надя Попова – поет, преводач, журналист, литературен изследовател, и за Янислав Янков – поет, писател.

Наградата се присъжда на всеки пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература, пише БТА.

След разисквания, комисията предлага с Националната литературна награда „Дора Габе“ да бъде удостоен Стефан Цанев – поет, белетрист, автор на драматургични текстове, става ясно още от докладната.

Церемонията по връчване на наградата ще се проведе на 26 септември в Добрич.

Общинският съвет в същата докладна гласува и предложението на Комисията отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе да бъде присъдено на поетесата Марина Константинова, която е от Добрич и е автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“. Марина Константинова е писател и журналист.

За отличието, което е за превод на художествени произведения, няма номинирани. Носител на това отличие е Леда Милева през 2008 година.

Носители на литературната награда през годините са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова и Камелия Кондова.

Актуално