Наградиха Цветана Манева с огърлие „Златен век“

Снимка: Кайя Христова

Наградиха Цветана Манева с огърлие „Златен век“

Снимка: Кайя Христова
Сподели

Спектакълът „Честит рожден ден, Цветана“ предизвика истински фурор в претъпканата зала на Младежкия театър. Представлението е създадено по повод е осемдесетгодишния юбилей на иконата на българския театър и кино Цветана Манева.

Той е първата част от поредица спектакли, които ще се изпълняват из цялата страна. На сцената се събраха любими колеги, музиканти и ученици на актрисата. Сред тях бяха Александра Сърчаджиева, Петър Антонов, Мартина Апостолова, Снежина Петрова, Юлиан Вергов, Александър Сано, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Силвия Петкова, маестро Милен Кукошаров и др.

Те изпълниха монолози, разказваха спомени и се обясниха в любов на актрисата по десетки различни начини. Във видео обръщения се включиха и много артисти и нейни близки от България и чужбина.

Сред гостите в публиката бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Кръстю Кръстев, проф. Николай Йорданов, Явор Милушев, Яна Борисова, Катя Костова, екипът на театралния фестивал „Варненско лято“ и самата Цветана Манева, която се качи на сцената, за да благодари и просълзи изправената на крака публика.

Спектакълът завърши с наградата огърлие „Златен век“ , която министърът на културата връчи на великата актриса. Преди дни тя получи и Почетния знак на президента. Той отчита нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и за нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство. По думите на президента едва ли някой ще оспори, че Цветана Манева е сред най-ярките и запомнящи се актриси на България.

Следващият спектакъл „Честит рожден ден, Цветана“ ще се състои на сцената на Античния театър в Пловдив на 27 май.

Актуално

Избрано за вас