Да играем литература предизвикват с „Метаморфози“

Снимка: Метеор

Да играем литература предизвикват с „Метаморфози“

Снимка: Метеор
Сподели

Актьорът Леонид Йовчев интерпретира оригиналния текст на „Метаморфози“  по Овидий с вход свободен на 08.03. в Гьоте – институт в София. Работата е част от дългосрочен проект на групата за театър „Метеор“, който е наречен „Да играем литература“. В него класически литературни произведения биват представяни, „разигравани“ на достъпен съвременен език и допълвани с коментари, анализи и паралели с други произведения.

„Метаморфози“ от Овидий е едно от

най-важните произведения в историята на световната литература.
Снимка: Метеор

На способността на материята да се трансформира, да се превръща от едно в напълно друго се основава нашето мислене за чудо, за фантазия, за възможност на невъзможното.

Какво е метаморфозата, как се случва чудодейната трансформация на една форма в друга? Какво се запазва и какво се губи при нея? След метаморфозата формата е същата, но променена – или е напълно нова?

В проекта „Да играем литература“

Ани Васева и Леонид Йовчев създават структура, в която се импровизира – в хода на репетициите, продължаващи месеци, тя постепенно се избистря, но никога не се фиксира докрай, остава жива и динамична. Актьорът разказва, изиграва, предава, интерпретира оригиналния текст, като не учи реплики наизуст, а всеки път

текстът „се ражда“ наново.

„Метаморфози“ на Метеор представляват не буквално предаване на оригиналния текст, а интерпретация, включваща много допълнителни източници, други версии на митовете, а много често и собствени инвенции. В този смисъл те са „по Овидий“ и са полет както на мисълта, така и на въображението. Проектът се осъществява от МЕТЕОР с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Актуално

Избрано за вас