Драматургичният конкурс „Зелената котка“ търси гласовете на младите

Снимка: Драматичен театър - Търговище

Драматургичният конкурс „Зелената котка“ търси гласовете на младите

Снимка: Драматичен театър - Търговище
Сподели

За втора поредна година Държавният драматичен театър в Търговище организира национален конкурс за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“. Целта е откриването и отглеждането на нови и оригинални пиеси на български автори, интересуващи се от

проблемите и мечтите на тийн поколението в страната.

Инициатор на конкурса е режисьорът Денислав Янев, по настоящем заместник-директор на театъра. Той черпи идеи от практиките на румънската театрална сцена, която от години развива национален  и постоянно актуализиращ се репертоар за ученици и млади зрители, профилирани фестивали и драматургични конкурси за тази аудитория.

Снимка: Драматичен театър – Търговище

„Оказва се, че в България има огромна дупка между театъра за най – малките и този за възрастни.

Губим тийнейджърите в много важен и труден период

от формирането на личността им, защото им предлагаме или инфантилни в техните очи сюжети, или закостенели еснафски конфликти, които не ги вълнуват същински. Проправяме стъпки в тази посока с преводна драматургия от Румъния, но желанието ни е да подкрепяме създаването на национална такава“, споделя младият режисьор.

Бунтът и изборите, които ни определят, търсенето на себе си в един огромен свят на виртуални свързаности, откриването на собственото си тяло и неговите желания бяха сред най-често засегнатите теми в текстовете на миналогодишното издание. Сред тях бе и

справянето с различните изкушения на удоволствието

и агресивната индустрия на забавлението.

Селекционерът, натоварен със задачата да избере три текста-финалисти, получаващи правото да бъдат представени пред публика от екипа на театъра, е Емилия Илиева. Тя е завършила „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, била е част от екипа на международния театрален фестивал “FITS” в Сибиу (Румъния) и към момента е главен драматург на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово.

Пърформънс – четене; Снимка: Драматичен театър – Търговище

Победителят ще бъде избран от жури в рамките на

23-тото издание на международния театрален фестивал „Вълшебната завеса“

през месец май в Търговище и ще получи правото пиесата му да бъде реализирана за първи път на професионална сцена.

Крайният срок за изпращането на текстовете за драматургичния конкурс е до 7 април на електронната поща на театъра – [email protected].

Актуално

Избрано за вас