Класическото и модерното се съчетават в „Есмералда и Раймонда“

Снимка: Виолета Апостолова

Класическото и модерното се съчетават в „Есмералда и Раймонда“

Снимка: Виолета Апостолова
Сподели

На 16 и 17 декември от 19:30 часа в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще се състои танцовата премиера на  „Есмералда и Раймонда“ по идея на Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова.

Объркани от различни подходи, отговорности, предпочитания и опит, колкото и да се взираме, ние

можем само да осветлим своята ранимост,

сила или слабост, да предложим няколко простички правила за хореографиране  и композиция. Въпреки че ни се струва, че един ден просто ще неглижираме всичко, изоставяйки и себе си“, коментира самата Борисова своя спектакъл,.

Представлението предлага откъслечни образци на изтанцувани или нереализирани роли и образи, които сме изучавали през времето. Чрез цитати от различни вариации и сола двете изпълнителки съвместяват на пръв поглед несъвместимото: класическо и модерно, като обвързаност – понякога фатална, понякога нелепа, понякога просто неизбежна. Питаме се дали радостта има постоянно развитие? Тъгата и умората временни ли са? Стъпваме ли на предишен опит или започваме на чисто. Старото може ли да съществува самостоятелно? Новото отделна настоятелна единица ли е?

Галина Борисова нарича себе си хореограф „ мутант“. Тя е хореограф и изпълнител на повече от 50 спектакъла, представени в Европа и САЩ. Позната е на публиката с нейните емблематични солови работи: „Хуанита Хилдегард Бо“; „Танцувам Мария Калас“, “anti-GONE-It’s me“, „Тук долу всички люляци умират“, „Как бързо тече животът от януари до декември“, „Вярно с оригинала“.

Спектаклите ѝ

провокират с концептуални решения,

прецизни детайли и чувство за хумор. Тя е автор на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания“. Борисова е още активен блогър и инициатор на платформата „Предпочитания за танц“ . Носител на първа награда за хореография за представлението “A Never Ending Story” в Хронинген, Нидерландия. Получава златен медал за солото „Хуанита Хилдегард Бо“ на фестивал Zemun в Белград. Последните ѝ проекти са представени в галерия „Етюд“, където е и програматор на пространството.

Теодора Попова е танцьор и хореограф с впечатляваща биография. Работи с балет „Арабеск“. Специализира в Dance Web Vienna, Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, DV8. Като танцьор участва в няколко продукции с международната танцова компания “Deja Donne” с хореографи Ленка Флори и Симоне Сандрони, с които имат над 200 представления по цял свят. Участва на престижни фестивали в Авиньон, Единбург и Ню Йорк. Преподавала е в САЩ, Чехия, Русия и Италия. Носител е на наградата Total Theatre Award на фестивала в Единбург. Занимава се и с преподавателска дейност. Била е гост в НУТИ, НБУ, Номадска академия за танц, Бургас и Deja Donne Education Workshop Program. Работи и като хореограф за различни театрални продукции и мюзикъли.

Актуално

Избрано за вас