Шекспир е изиграл Торело в пиесата „Всеки със своя нрав“?

Снимка: Alamy

Шекспир е изиграл Торело в пиесата „Всеки със своя нрав“?

Снимка: Alamy
Сподели

Известно е, че Уилям Шекспир е бил и актьор, освен драматург, но нито един негов изследовател не е успял да докаже в какви роли е влизал. Днес, след детайлен лингвистичен анализ, става ясно, че един от образите му на сцената вероятно е бил на Торело. Персонажът ревнив съпруг в спектакъл по пиеса на Бен Джонсън „Всеки със своя нрав“ от 1598 г., съобщава „Гардиън”.

Хипотезата е на д-р Дарън Фрийбъри-Джоунс, лектор по Шекспирови науки към „Shakespeare Birthplace Trust” в родния град на драматурга в Статфорд на Ейвън. До заключението той стига, след като отчита „

изумителни прилики” между фразите на Торело

във „Всеки със своя нрав” и изказа, използван в „Отело”, „Хамлет” и „Дванадесета нощ“. И трите са написани в периода 1600-1603 г.

„Открих някои наистина интересни връзки по отношение на езика. Това предполага, че Шекспир – може би подсъзнателно – си е спомнял собствените си реплики от сцената“, казва  Фрийбъри Джоунс.

Актьорите от епохата обикновено не са разполагали със сценария на цялата пиеса, отбелязва той. Работели са само с репликите на своите персонажи и маркери от речта на предхождащите ги герои. Така са следели кога трябва да се включат.

„Следователно актьори като Шекспир е трябвало да бъдат нащрек по време на изпълнението и са разчитали много на слуха си.

По онова време се е наблягало на слушането.

Граматическата структура и съвпадението в начина на мислене между героите в неговите произведения подсказват, че Шекспир е бил много добре запознат с ролята. Но той, бидейки гений, взима части от произведение на друг драматург и го превръща в шедьовър“.

Изследователи на Шекспир предполагат за няколко роли от портфолиото му като актьор. До момента обаче не са открити категорични свидетелства за нито една от тях. Теориите гласят, че е

въплъщавал призрака на бащата на Хамлет

в собственото си произведение, както и старец на име Адам в „Както ви се харесва“, предаде „Площад Славейков“. Сигурно е обаче, че освен драматург, се е изявявал и като актьор.

„Знаем също, че е играл в две постановки на Джонсън от списък с актьорите, изредени в негово „Фолио“. Там Шекспир е посочен като основен актьор във „Всеки със своя нрав“. Освен това, е споменат сред водещите трагични роли в „Сеян“. И отново – документалните свидетелства не посочват конкретните му роли“, изтъква Фрийбъри-Джоунс.

Откритията на му предстои да бъдат публикувани в книгата му „Shakespeare’s Borrowed Feathers: How Early Modern Playwrights Shaped the World’s Greatest Writer“ през октомври.

Актуално

Избрано за вас