Джон Малкович проведе кастинг за спектакъла, който поставя в Народния театър

Снимка: Стефан Здравески

Джон Малкович проведе кастинг за спектакъла, който поставя в Народния театър

Снимка: Стефан Здравески
Сподели

Режисьорът Джон Малкович проведе кастинг за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през октомври 2024 г., а

премиерата ще се състои през ноември

на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

Снимка: Стефан Здравески

Сценограф на спектакъла ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – автор на сценографията на над 30 европейски филма и театрални постановки. Той също взе участие в провеждането на кастинга и се срещна с различни технически и творчески екипи в Народния театър.

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу,

поставена за първи път през 1894 г.

в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие на пиесата цитат от английския превод на началото на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий.

Снимка: Стефан Здравески

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така

в място на действието се превръща домът на офицер Петков

в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.

Режисьорът Джон Малкович

поставя известната пиеса на Шоу за втори път

в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър Circle in the Square в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

Снимка: Стефан Здравески

Джон Малкович е световноизвестен американски актьор, режисьор и продуцент. Носител е на редица престижни международни

награди и номинации за кино, телевизия и театър.

Включително наградата на американската телевизионна индустрия „Еми“, наградата на Кръга на филмовите критици на Ню Йорк, награди от филмовите фестивали в Карлови Вари, Локарно и Мюнхен, две номинации за „Оскар“, три за „Златен глобус“ и една за Британските филмови награди „Бафта“.

Актуално

Избрано за вас