Джон Малкович започна репетициите на „Оръжията и човекът“ в Народния театър

Снимка: Стефан Здравески

Джон Малкович започна репетициите на „Оръжията и човекът“ в Народния театър

Снимка: Стефан Здравески
Сподели

Започнаха репетициите на дългоочакваната постановка „Оръжията и човекът“ на Джон Малкович в Народния театър. На 1 октомври, бяха пуснати в продажба и билетите за спектакъла, който обещава да бъде едно от най-значимите събития в културния календар за 2024 г.

Снимка: Стефан Здравески
Премиерата ще бъде на 7, 8 и 9 ноември на Голяма сцена в Народния театър.

С неповторимия си режисьорски стил и дълбочина в разказването на истории, Джон Малкович ще предложи на публиката нов поглед върху класическата антивоенна комедия на нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Тя  разглежда

темите за любовта и човешката природа с характерния за автора остър хумор и социална критика.
Снимка: Стефан Здравески

„Много се вълнувам, че започвам репетиции в Народния театър. Имам чудесен опит в работата си с български актьори и мнението ми за вас е много високо. Деклан Донелан и Тимофей Кулябин също ми споделиха, че са изключително впечатлени от вашия талант и професионализъм“, каза режисьорът  на актьорите.

В спектакъла участват Ева Тепавичарова, Кремена Славчева, Ирина Митева, Христо Петков, Стоян Пепеланов, Ненчо Костов, Пламен Димов и Константин Еленков.

Снимка: Стефан Здравески

Сценограф на постановката е белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош. Той е създател на декорите на над 30 европейски филма, холивудски продукции и театрални постановки.

„Пиесата има дълбоко послание – да накара публиката да разсъждава критично за войната и милитаризма. Персонажите са представени театрално, с този много английски тип писане- с хумор, но в същото време със задълбочен поглед върху отношенията между хората“, каза Лимбош.

Пиесата е написана през 1894 г. Преводът, който ще се използва за постановката в Народния театър, е направен от Стоян Чапразов и Райко Чапразов. „Оръжията и човекът“ е издадена на български език през 2018 г. от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

Малкович ще направи романтична антивоенна комедия, в която съвременността ще се огледа и като през увеличително стъкло проблемите ѝ ще рефлектират обратно към нас още по-осезаеми“, каза главният драматург на Народния театър Мира Тодорова.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас