“Кой се бои от Вирджиния Улф” – брилянтна пиеса за излъганите надежди и разпада на любовта

Снимка: Малък градски театър "Зад канала"

“Кой се бои от Вирджиния Улф” – брилянтна пиеса за излъганите надежди и разпада на любовта

Снимка: Малък градски театър "Зад канала"
Сподели

Замисляли ли сте някога коя е най-сложната наука, която съществува днес – дали е математиката, физиката, химията…или пък е тази за взаимоотношенията, наречена любов? Този така сложен въпрос намира своя отговор в пиесата “Кой се бои от Вирджиния Улф” на Малък градски театър “Зад канала”.

Постановката, режисирана от Стоян Радев, ни пренася в дома на Джордж (Малин Кръстев) – университетски преподавател по история, и Марта (Ирини Жамбонас) – дъщеря на създател на висше учебно заведение. На пръв поглед те са двама влюбени съпрузи на средна възраст, които обичат да се веселят. Те често си припяват „Кой се бои от Вирджиния Улф“, танцуват и пият. 

На дъното на чашите с любимите им джин и уиски обаче се крие грозната истина за дългогодишната им връзка. В компанията на големи количества алкохол те разкриват колко

дълбоко може да потъне една любов,

ако през цялото време е била градена върху лъжи. Така – съвсем неочаквано, прегръдките, целувките и смехът отстъпват място на словесните нападки, жестоките удари по самочувствието и вменяването на вина. 

От едната страна на “боксовия ринг” стои Марта – жената от знатно семейство, която е имала нелеката задача да си избере мъж, който да може един ден да поеме управлението на университета. От другата е Джордж – брилянтен историк, който се сблъсква с неодобрението на своя тъст и своята съпруга. В даден момент дълго таените в него емоции избиват на повърхността. Изведнъж привидно спокойният персонаж, който срещаме в началото, отстъпва място на изпълнен с ненавист мъж. Яростта му бързо се разнася като

взривна вълна из дома,

а отломките стремглаво се насочват към неговата половинка.

Не по-малко грубо действа и самата Марта. Тежки и въздействащи са не само словата, които излизат от устата ѝ, но и нейният поглед. В него се чете не само болка от излъганите надежди за бляскаво бъдеще, но и нотка лудост. Зад тази

налудничава искра

прозира стремежът да нарани най-близкия си човек по всякакъв възможен начин, водена от собственото си чувство за неудовлетворение.

Тази въртележка от негативни емоции, напомняща силно на влакче на ужасите, завлича с бясна скорост към бездната и Ник (Владимир Зомбори) и Хъни (Каталин Старейшинска). Двамата съпрузи неволно стават свидетели на разиграващите се грозни сцени, след като се поканени на гости в дома на Марта и Джордж. И докато в началото на своята среща те се държат по-скоро притеснено и опитват да запазят добрия тон помежду си, не след дълго те също споделят с публиката най-съкровените си тайни. 

По примера на своите домакини – Ник и Хъни също започват връзката си сякаш по задължение, за да осигурят спокоен и пълноценен живот на своето бебе. “Розовият балон”, в който живее “щастливото” семейство обаче се пука. Сивотата и мракът, настанили се удобно в дома на Джордж и Марта, поглъщат и самите тях. В резултата у публиката остава усещането, че

наблюдава сцени и от настоящето, и от бъдещето

едновременно. Осъзнах, че съществува огромна вероятност Ник и Хъни да завършват своята любовна приказка точно както своите приятели.

Казват, че всеки край е едно ново начало, но нима след толкова горчилка, любовта може отново да възтържествува? Вероятно Ник и Хъни все още имат шанс да спасят своите отношения. За Марта и Джордж обаче е късно – любовта отдавна си е отишла и е отстъпила своето място на едни илюзорни отношения.

Следващите възможности да се насладите на постановката “Кой се бои от Вирджиния Улф” в Малък градски театър “Зад канала” са на 13 януари и 18 февруари.

Актуално