Магията на студентския театър ни пренася в „Ателие Чехов“

Снимка: natfiz.bg

Магията на студентския театър ни пренася в „Ателие Чехов“

Снимка: natfiz.bg
Сподели

НАТФИЗ – “люлката” на актьорската гилдия у нас, едно своеобразно ателие, където царуват талантът и изкуството във всичките им форми. Макар десетки пъти да съм минавала покрай сградата на Кукления театър на Академията, прекрачих прага ѝ едва наскоро, за да посетя “Ателие Чехов” – спектакъл с участието на четвъртокурсниците от класа на проф. Жени Пашова от специалност “Актьорство за куклен театър”.

Снимка: natfiz.bg

Бях убедена, че пиесата ще се отличава от всичко, което бях гледала до този момент. Каква е причината? – О, далеч не е една единствена. Всичко започна още преди да стартира официалната част от представлението.

Разпяване отляво, творческа суматоха на сцената. Гледах случващото се притихнала в продължение на няколко минути. Студентите умело ни показваха

света на актьора, който обикновено остава скрит зад завесите,

а именно подготовката преди излизането на сцената. От унеса ме извади режисьорът на постановката Петър Пашов, който напълно необезпокоявано се разходи пред сцената и раздаде различни предмети на актьорите. Чрез тях те успяха да представят и още един свой талант – умението да импровизират. Именно така се породи един напълно неочакван нов театрален текст – „написан“, изигран и почувстван от актьорите. Това обаче беше само загрявката преди шедьовъра, на който предстоеше да станем свидетели.

Снимка: natfiz.bg

Младите актьори не спираха да будят изненада и възхищение, “изкарвайки от ръкава си” впечатляващи артистични заложби. В даден момент малката сцената на Кукления театър сякаш вече трудно побираше всичките им таланти. Те пяха и танцуваха  неудържимо, бяха и осветители, и майстори на имитацията. И всичко това не в едно, а в няколко представления. 

Създадена по мотиви от разкази и пиеси на Антон Чехов, постановката

позволява на българската публика да препуска

из истории като “Вещицата” и “Предложение”. И макар в основата на многопластовия сюжет на постановката да бяха класики на великия драматург и писател, то емблемата на вечерта оставаха групата млади надежди, които оставиха сърцето си на сцената.

Снимка: natfiz.bg

Те в действителност играха сякаш животът им зависи от положителната реакция на публиката. А такава определено не липсваше. Бурен смях огласяше малката зала в продължение на близо 2 часа. 

Лампите светнаха и всички присъстващи отново се върнахме в реалността.  Вълна от напълно заслужени аплодисменти “заля” класа на проф. Жени Пашова. След притихването им, вярвам, всички напуснахме залата с топло усещане в сърцето си – сигурни, че бъдещето на българския театър е в добри ръце.

Ако искате и вие да се потопите в магията на студентския театър, можете да си закупите билети за “Ателие Чехов” ТУК. В сайта на НАТФИЗ ще откриете информация и за останалите представления на възпитаниците на Академията.

Актуално

Избрано за вас