Млади актьори търсят „Домът“ по Лорка

Снимка: Нов театър НДК

Млади актьори търсят „Домът“ по Лорка

Снимка: Нов театър НДК
Сподели

Домът“ по Федерико Гарсия Лорка провокира младия актьор Денис Николов да влезе в ролята на режисьор. Представлението ще има премиера на 17.03. от 19:30 в Нов театър НДК.

Домът на Бернарда Алба е пиеса, чието действие е едномерно, ограничено в пространството. То се развива изключително и само в дома на Бернарда Алба и тази затворническа алюзия се подсилва от редица символи – траура и черния креп, наложен от Бернарда на петте ѝ дъщери, противоестествения ѝ култ към непорочността и девствеността.

Момичетата на Алба са на възраст между 20 и 39 години и нито една от тях не е омъжена. Напрежението се подсилва и от зловещата доминация на Понсия (слугинята, действителната господарстваща в къщата). Самата Бернарда е имала два брака, но нейната полигамия се споменава сякаш просто случайно, колкото още повече да подчертае гротесковата отвратителност на случващото се зад стените на дома ѝ:

„В оригинала на пиесата мъжка фигура липсва, но ние сме поставили и такава. Въпреки, че самото въздействие на мъжката липса върху тези жени създава битките на всяка една от тях. Работили сме и сме търсили именно тази болка, която прави хората слаби, за да не излязат слаби те показват силата си умишлено. А тя може да бъде безпощадна“ споделя режисьорът.

Сценографията и костюмите са на Мария Койчева. Хореограф е Марина Хараламбова. Музиката е на Елена Рангелова. Участват Ванеса Гуджова, Габриела Ганчева, Гергана Господинова, Елена Рангелова, Илиана Георгиева, Ния Балчева, Памела Костадинова, Яна Донева.

У нас пиесата е поставяна от няколко режисьори: Възкресия Вихърова, Елена Панайотова, Стоян Радев, Младен Киселов, Николай Младенов, Екатерина Казакова, Иванка Михова, Александър Илиев.

Събитието „Домът“ по Лорка е подкрепено от Учебен театър към Нов български университет.

Актуално

Избрано за вас