Може ли изкуственият интелект да изразява любов пита нов моноспектакъл

Снимка: Боряна Пандова – Буря

Може ли изкуственият интелект да изразява любов пита нов моноспектакъл

Снимка: Боряна Пандова – Буря
Сподели

„Последната цитадела“ е заглавието на най-новия моноспектакъл на режисьорката Дарина Стоименова – Stodarа, с участието на актрисата Грета Гичева, което по интересен начин говори за изкуствен интелект и любов. Премиерата ще бъде на 6 и 7 юни, 2024 г., от 19:30 часа в Галерия „Етюд“.

„Последната цитадела“ е театрално представление, което

изследва естетиката на изкуствен интелект,

чиято задача е да изразява любов. Андроид в процес на обучение започва да демонстрира различни реакции, изчислявайки нуждите от любов на всеки отделен потребител. Данните, които андроида обработва са генерирани от алгоритъм, черпещ ресурси, оставени в глобалната мрежа от човеците – поп-културни символи, музика, жестове и предмети.

Снимка: Боряна Пандова – Буря

В началната фаза на обучение, роботът привлича потребителите по дразнещ и хирургически неемпатичен начин, но чрез натрупване на данни и асоциации,

той започва да усъвършенства изразяването на любов.

През естетиката на изкуствения интелект (AI) представлението се пита как хората разпознават любовта, до каква степен нашата лична интерпретация определя дали я забелязваме в нечии думи, жестове и поведение. В крайна сметка, какво може да разбере един андроид за любовта? Ние готови ли сме да му вярваме?

Снимка: Боряна Пандова – Буря

„Интересува ме повече човешката страна – ние, хората, които си доразказваме, интерпретираме, поставяме в личен контекст (видяно, чуто, преживяно, фантазирано) всичко, което възприемаме. Дори когато „нищо особено не се е случило“ (цитат от представлението) ние

можем да сътворим драма или радост от нищото.

В този случай роботът е просто средство за малко отчуждаване, но и забава. До колко ще ни плъзне „надолу“ познато, но истинско възприятие на баналността, за да ни „заговори“, чрез някоя фраза, жест или чалга-поза?“ Това разказва режисьорката на „Последната цитадела“.

Снимка: Боряна Пандова – Буря

Освен за режисурата Дарина Стоименова – Stodarа отговаря и за сценографията и костюмите.

Билетите са на цена от 15 лв., а всички желаещи трябва да заявят присъстието си тук.

Актуално

Избрано за вас