Номинираният за „Аскеер“ и „Икар“ спектакъл „Виктория“ тръгва на турне

Снимка: Нели Жекова

Номинираният за „Аскеер“ и „Икар“ спектакъл „Виктория“ тръгва на турне

Снимка: Нели Жекова
Сподели

Номинираният за „Икар“ и „Аскеер“ моноспектакъл „Виктория“ гостува на публиката в няколко български града през март. След две успешни представления във Варна, сега на актрисата Деница Даринова и на режисьора Йордан Славейков предстои да се срещнат с публиката в Пловдив, Пазарджик и Габрово.

В Пазарджик „Виктория“ гостува

на 4 март в рамките на фестивала „Мартенски театрален маратон“

с организатор „Младежки дом-Пазарджик“. В Пловдив спектакълът ще се играе на 17 март на сцената на независимия театър „Хенд“. На 3 април 2024 ще е част от „Соло Акт“, Международен фестивал на монодрамата в Габрово, организиран от ДТ „Рачо Стоянов“.

В София монодрамата „Виктория“ може да бъде гледана в „I am Studio“  на 21.02 и 23.03. от 19.30 часа.

Спектакълът „Виктория“ е

номиниран за “Икар” 2023

в категория “съвременен драматургичен текст” и за “Аскеер” 2023 в категория “моноспектакъл”. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и “Elly Media and Advertising”. Драматургията и режисурата са на Йордан Славейков.
За сценографията и костюмите отговаря  Юлияна Войков, а за плаката – Гео Карл Павлов.

“Виктория” е опитът на една жена да разбере

защо не получава единствената любов,

която се полага на всяко човешко същество- тази на майката.

“Виктория” е и пиеса за всички съдбоносни избори, които правим, за самотата, която тези избори носят със себе си, за страха и предателството.

В последна сметка “Виктория” е ода за любовта, която

не признава религии, светове, граници

и носи със себе си светлина, дори когато наоколо цари мрак.

Това е пиеса за различните хора, за хората, които не се вместват в общоприетите норми – които са черната овца, камъчето в обувката или петото колело на каруцата. Но всъщност това е пиеса за любов и за липсата на любов. Моето обяснение в любов към различната жена, която не се вписва. Какво се случва, ако нашият най-близък човек – майката, не ни заобича и какво се случва, ако ние се влюбим в друг човек, който е от друга религия”, обясни за посланията в пиесата Йордан Славейков.

Пиесата е написана от Йордан Славейков по време на пандемията и се появява първоначално като дигитален проект в Youtube. Девет професионални актриси от девет различни държави – Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, България Великобритания, заснемат с видеокамери монолози от пиесата на девет езика.

В момента моноспектакълът се играе в България и в Република Северна Македония. Mалко преди да започне войната в Украйна беше сложено началото на репетициите в Ровно, които са съжаление бяха преустановени.

Актуално

Избрано за вас