ИКАР 2024: „Хага”, „Петрови в грипа и около него” и „Всичките наши тела” с най-много номинации

ИКАР 2024: „Хага”, „Петрови в грипа и около него” и „Всичките наши тела” с най-много номинации

Сподели

Съюзът на артистите в България (САБ) обяви кои са творците, които ще влязат в надпреварата за тазгодишните театрални награди Икар. В списъка с номинираните доминират постановките „Петрови в грипа и около него, „Хага” и „Всичките наши тела”.  Стрийминг платформата 7Arts и сайтът artportal.news са партньори на САБ и първи ще съобщят кои са носителите на престижните награди.

Тази година в категорията Дебют на годината“ сили ще преборят актьорите  – Димитър Ангелов („Докато смъртта ме раздели”), Калоян Желев („Странна случка с куче през нощта”), Кремена Деянова („Хага”) и Теодора Ненов („Преображението”). Сред номинираните е и режисьорът на постановката „Арт” Владислав Стоименов.

Кремена Деянова в „Хага“ / Снимка: Боряна Пандова

В категорията за водеща мъжка роля номинациите

отиват при титаните на българския театър

Захари Бахаров ( „Това не го казвай“) и Пенко Господинов („Седемте стола“). До техните имена гордо се нарежда и това на Георги Гоцин („Арт“), прочул се с ролите си в Младежкия театър „Николай Бинев“ и филма „Каръци“, който получава редица чуждестранни и български отличия.

При дамите надпреварата за водеща женска роля също ще бъде изключително оспорвана. В нея влизат Весела Бабинова за първия ѝ моноспектакъл „Пистолет в торнадо“, представящ зловещата хватка на домашното насилие. В същата категория виждаме още Елеонора Иванова („Игри в задния двор“) и Мартина Троанска („Издишване“).

Престижното театрално отличие за своите поддържащи мъжки роли могат да получат Вълчо Янев („Всичките наши тела”), Ненчо Костов („Петрови в грипа и около него”), както и Свежен Младенов („Три сестри”).

Участието на Албена Павлова в „Светици и перверзници” ѝ носи номинация в категорията за поддържаща женска роля. Същото

отличие могат да получат

и Александра Василева („Петрови в грипа и около него”) и Ана Вълчанова („Светици и перверзници”).

„Петрови в грипа и около него“ / Снимка: Народен театър

Блестящите режисьорски изпълнения на Боян Крачолов („Петрови в грипа и около него”), Галин Стоев („Хага”) и Мартин Киселов („Всичките наши тела”) също се нареждат сред претендентите за статуетката.

За поредна година екипът, стоящ за сценографията на представленията, ще бъде отличен. Икар могат да получат Борис Далчев и Кънчо Касабов („Хага”), Ванина Цандева и Тодор Тодоров („Странна случка с куче през нощта”) и Никола Налбантов („Метаморфози”).

„Петрови в грипа и около него”, „Метаморфози” и „Тартюф” получават номинации за своето майсторско техническо осъществяване. Калин Николов („Всичките наши тела”), Милен Апостолов („Преображението”) и Христо Намлиев („Странна случка с куче през нощта”) пък са претенденти за Икар 2024 за авторска музика.

Драматургичните текстове, които ще се борят за престижната статуетка са на Теа Денолюбова („Боже мой” – написана специално за Христо Мутафчиев), Лило Петров („Ботушът”) и Борис Кръстев („Кулата”).

„Тайната на Ленхен” и „Ясен и Омая” биват включени в списъка и

заради високата творческа стойност

на кукления спектакъл. Освен тях – за награда ще се бори и „Пепеляшка” на Боньо Лунгов.

В категорията „Съвременна българска музика“ се нареждат Deep Zone Project за песента им и видеото към нея – „Punta Cana“ и Кирил Пелтеков и Георги Пелтеков за песента „Fly GoGo Fly“ и видеото към нея.

Наградата Икар 2024 за изключителен принос към българския театър се присъжда на Мария Каварджикова. А наградата „Акт-Унима“ за значим принос в развитието на българското куклено изкуство ще отиде при проф. Васил Рокоманов.

Пълният списък с номинирани можете да откриете тук

Актуално

Избрано за вас