Народен театър реализира втора постановка по програма „Апостол Карамитев“

Снимка: Стефан Здравески

Народен театър реализира втора постановка по програма „Апостол Карамитев“

Снимка: Стефан Здравески
Сподели

Репетициите за пореден нов спектакъл започнаха днес, 21 май, в Народен театър „Иван Вазов“. Постановката е „Съзвездия“ от Ник Пейн с режисьор Елица Йовчева и е част от специалната програма „Апостол Карамитев“.

Премиерата ще бъде на 12 и 13 септември на Сцена „Апостол Карамитев“.

Участват актьорите Ненчо Костов и Радина Думанян. Преводач на текста е Матей Тодоров, сценичната версия е на Елица Йовчева. Петко Танчев отговаря за сценографията, костюмите и видео дизайна на представлението, а композитор на музиката е Георги Атанасов. Асистент-режисьор е Патрисия Господинова.

Снимка: Стефан Здравески

Припомняме, че през 2023 г. по повод

100-годишнината от рождението на легендарния актьор Апостол Карамитев

Народен театър „Иван Вазов“ стартира програма за артистични идеи за спектакли, които да бъдат реализирани на Сцена „Апостол Карамитев“ и да станат част от репертоара на театъра.

Снимка: Стефан Здравески

„Съзвездия“ – проект на актрисата Радина Думанян за поставяне на едноименната пиеса на Ник Пейн, ще бъде вторият реализиран спектакъл по програма „Апостол Карамитев“ след „Хипотетично“ на хореографа Галина Борисова, чиято премиера се състоя на  11 и 12 април в Народния театър.

„НЕЧОВЕК“ – съвместен проект на режисьора Любомир Колаксъзов и писателя Стефан Иванов, е третият спектакъл, който се очаква да бъде реализиран в Народен театър по програмата.

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния театър на камерна театрална сцена. Първият спектакъл, който се играе на „Камерна сцена на ІV етаж“, е „Амазонката“ (1968 г.). Актьорът е в една от главните роли – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра.

Актуално