Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Апостол Карамитев с билети по 10 лв.

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Апостол Карамитев с билети по 10 лв.

Сподели

По случай 100-годишнината от рождението на незабравимия Апостол Карамитев Народният театър „Иван Вазов“ пуска в продажба, само на касите на театъра (на 17 октомври), на цена от 10 лв. билетите за спектаклите, които ще се играят на едноименната сцена до края на настоящата година.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1951 г. при проф. Боян Дановски. Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург). Емблематични остават

създадените от него театрални образи

на сцената на Народния театър – Орландо и Жак в „Както ви се харесва“ на Уилям Шекспир, на Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и много други. Паметни роли великият актьор прави и в киното. Сред тях са тези на Радосвет и Радослав във филма „Любимец 13″, Петър Александров в „Бялата стая“, вуйчо Георги в „Рицар без броня“, Апостол в „Специалист по всичко“ и др. От 1969 г. Апостол Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където предава

опита и любовта си към театъра

на плеяда артисти – доказали се като достойни негови ученици.

Днес ще бъдат обявени и финалистите по отворената покана на Народния театър за артистични намерения за създаване на спектакли за сцена „Апостол Карамитев“. Инициативата е замислена година по-рано, като целта ѝ е ежегодно да дава възможност на талантливи творци или творчески колективи да реализират артистичните си идеи за сцена „Апостол Карамитев“, които да влязат в репертоара на Народния театър.

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния театър на камерна театрална сцена. Първият спектакъл, който се играе на „Камерна сцена на ІV етаж“, е „Амазонката“ (1968 г.). Актьорът е в една от главните роли – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра.

Актуално