Николай Урумов и Асен Блатечки в постановка на Стратиев

Снимка: Драматичен театър Ловеч

Николай Урумов и Асен Блатечки в постановка на Стратиев

Снимка: Драматичен театър Ловеч
Сподели

Драматичният театър „Борис Луканов“ в Ловеч представя втора премиера в рамките на месец. Днес, на 1 юли, зрителите ще гледат на ловешката сцена спектакъла „Зимните навици на зайците“ от Станислав Стратиев.

Режисьор е Николай Урумов, който е и сред актьорите, заедно с Асен Блатечки.

Участват още Георги Грозев, Богдан Казанджиев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Аделина Петрова, Златина Гълъбова и Диана Спасова. Сценографията е на Кирил Наумов, костюмографията – на Елица Андреева, а музикалните картини – на Иван Стоянов.

Снимка: Драматичен театър Ловеч

„Станислав Стратиев е един от най-големите наши сатирици, драматурзи, сценаристи. През последните години от своя живот живееше във Виена и е имал възможността да погледне отстрани на действителността, в която ние живеем.

В пиесата е вплетен страничният поглед на нашата действителност,

онзи критичен поглед, който той има. Пиесата, която е написана през 1996 година, е малко поставяна. Отразява онези бандитски времена на отвличания и рекети. В последните години всичко това се завърна – бандитските години, каналджийството и мигрантите“, каза Николай Урумови и добави, че пиесата е много актуална и трябва да бъде възродена. Това пише БТА.

„Неговото сатирично перо описва всичко с ирония и усмивка, но в тях има стаена дълбоко някъде тъга за една изгубена страна, която изчезва и остава само едно място. Едни хора ги няма“, заяви още режисьорът.

Снимка: Драматичен театър Ловеч

По думите му като жанр пиесата е по-скоро сатира, а не гротеска, водевил или ситуационна комедия. Сред основните теми в сюжета са страх, предателство, прелюбодейство, мъст, има и убийство, кражби.

Заглавието е метафора на наследствения страх у раята –

„като зайци сме боязливи“ е писал Софроний Врачански, обясни режисьорът и добавя, че сюжетът на пиесата се върти около едни пет милиона, които героинята „забравя“ да върне.

Снимка: Драматичен театър Ловеч

Урумов припомни, че вече е работил с ловешката трупа. „В Ловеч има една прекрасна трупа, с която работя за трети път. С Асен Блатечки си партнирам седми или осми път, така че не се колебах да реализирам проекта в Ловеч, особено след успеха на „Службогонци“ и „Българи от старо време“. Харесва ми и ловешката публика, тя е подчертано театрална, личи, че тук са работили големи режисьори като Юлия Огнянова и са създали традиции“, каза още Николай Урумов.

Снимка: Драматичен театър Ловеч

Асен Блатечки подчерта, че в Ловеч се е получила една много талантлива трупа. „Сега е моментът да се прави Шекспир, защото интересните актьори ще започнат да ги дърпат в София. Лично аз веднага се съгласих да се включа, тъй като досега не съм играл в пиеса на Стратиев“, каза актьорът.

Спектакълът гостува и в София на 2 юли в театър „Сълза и смях“.

Последвайте ни в:

Актуално