Народният театър: Светът празнува изкуството

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Народният театър: Светът празнува изкуството

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"
Сподели

Отбелязваме Световния ден на театъра – 27 март. На днешния ден светът празнува изкуството, което възпитава чувствата, вълнува ни, замисля ни за човека и света, открива смисъл в хаоса на реалността, вглежда ни в себе си и ни прави общност. 

Театърът има огромна роля както за осмисляне на универсално човешкото, така и за

изграждането на националната идентичност,

дава ни чувство за принадлежност, но и ни свързва с духа на времето отвъд локалното и злободневното. 

Във времена на тежки кризи и войни още по-остро стои въпросът какъв е смисълът на културата и изкуството. След като човекът не изглежда да е станал по-чувствителен, по-мъдър, по-смирен, нормално е да се питаме какво точно празнуваме днес?! И отговорът е в пълните зали, пишат от Народен театър „Иван Вазов“.

Може би всъщност това, от което най-много имаме нужда, когато

нишката на смисъла се къса, когато общуването е опосредствано

от технологии, „себе си“ е образ в социалните мрежи, а знанието е пренос на информация, е въображаемото времепространство, в което можем да изграждаме общи полета на споделеност, да усетим себе си, но и да видим другия, да преживеем и разберем нещата с по-голяма сила и дълбочина. И така, парадоксално „изкуственото“ ни доближава до истината!

В деня на театъра ще бъдат раздадени и наградите „Икар“. Бляскавата церемония ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“.

Актуално

Избрано за вас