Погледът на Теди Москов към „Да бъдеш или не”

Снимка: Театър Васил Друмев

Погледът на Теди Москов към „Да бъдеш или не”

Снимка: Театър Васил Друмев
Сподели
ДАБЪ ДЕШИЛ ИНЕ“ е името на най-новото представление на Драматично-Куклен Театър „Васил Друмев“ – Шумен. Заглавието и сюжетът са режисьорска заигравка на Теди Москов с Шекспировото „Да бъдеш или не”. Премиерата ще бъде на 06.03. от 19:00 часа.
Постановката фокусира погледа освен към монолога на Хамлет и към
заглавие на филмова комедия
на американския режисьор от немски произход – Ернст Любич. Спектакълът се занимава с необяснимия факт, че хората винаги са имали някаква странна зависимост от кретени.
Селото си тачи селския идиот. Градът си тачи градския идиот. Държавата си тачи държавния идиот. А гражданите ѝ-  с възторг си го избират за държавен глава.“
В сюжета диктаторът Адолф Кихлер посещава Благария”- земя пълна с благини. Влиза в един театър, но там му се случва фатален инцидент, който слага край на неговото господство и предотвратява Фтората сФетовна Фойна”.  Тя е на път да започне след лудешка кавга между Осип Ставалин и Адолф Кихлер, които играят на боулинг с гюле, вместо с топка и с бутилки водка и шнапс, вместо с кегли.
Снимка: Фейсбук
Въпросната война не се случва,
благодарение на трогателните усилия не на военни експерти, не на политици, а на една нищо и никаква театрална трупа. Москов борави със съвременни наболели въпроси с погледа си към комедията на абсурда. В това предизвикателство са поставени актьорите Мая Новоселска- гост, Евгени Будинов- гост, Янислава Линкова, Валентин Ченков, Светлин Иванов, Борислав Вълов/ EI BO/, Калин Пачеръзки, Антония Велева, Веселин Бърборков, Росен Караджов.
Сценографията е поверена на Димитър Воденичаров, костюмограф е Адрияна Найденова, а музиката е на Антони Дончев.
Снимка: Театър Васил Друмев

Разбира се, монологът на Хамлет изиграва своята съществена роля в това начинание.

„Осуетяването на „Фтората сФетовна Фойна” в спектакъла не значи, че Втората Световна Война е била осуетена наистина. А ние се молим да не се случи Третата война“, споделя екипът на представлението.

Актуално

Избрано за вас