Представление на Уест Енд само за чернокожи зрители раздели лондончани

Снимка: Helen Murray

Представление на Уест Енд само за чернокожи зрители раздели лондончани

Снимка: Helen Murray
Сподели

Театрално представление само за чернокожа публика раздели лондончани в мненията им за спектакъла „Slave Play“ на Уест Енд. Продукцията с участието на Кит Харингтън (Джон Сноу от „Игра на тронове“) планира две вечери в продължение на 12 седмици, в които ще се играе пред отбрана публика.

Действието в „Slave play” се развива в американския Юг и изследва теми като

расовата принадлежност, проблемите с идентичността и сексуалността.

Написана е от американския драматург Джеръми О’Харис и преди да се появи в Лондон се играе с голям успех на „Бродуей”. Получава 12 номинации за театралните награди „Тони”, макар и да не печели нито една.

Инициативата за чернокожи, обявена още в началото на годината, бе приета противоречиво. Тя дори предизвика недоволството на тогавашния министър-председател Риши Сунак, който я определи за „погрешна и разделяща“.

В интервю за Би Би Си обаче Харингтън защити избора на организаторите и сподели впечатленията си от първата „черна вечер“, състояла се по-рано през месеца:

Осъзнах, че това е нещо изключително позитивно – казва той. – Първо, ако си бял,

никой не те спира да си вземеш билет за представлението в тази конкретна вечер,

не е нелегално да го направиш, ако искаш да дойдеш. Но просто казваме: „Предпочитаме такава и такава публика“. Второ, аз посещавам театъра от малък и познавам единствено преобладаващо бяла публика. Така че аргументът, че това е дискриминация против белите, е смътно странен и нелеп“.

Не е прецедент спектакълът да се играе специално за чернокожа публика. Самият драматург твърди, че

„хората трябва да бъдат поканени по радикален начин в едно пространство,

за да знаят, че принадлежат там“. На „Бродуей“ важи същата политика и в САЩ също се организират представления специално за чернокожите зрители, отбелязва „Площад Славейков“.

Следващoто представление в Лондон ще се играе през септември. Пред Би Би Си продуцентите на спектакъла казват, че „искат да отпразнуват заглавието с възможно най-широката публика“ и уточняват, че нито един зрител няма да бъде върнат на входа, независимо от расата си.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас