Играят „Хага“ в Тулуза през януари

Снимка: Боряна Пандова

Играят „Хага“ в Тулуза през януари

Снимка: Боряна Пандова
Сподели

На 24 и на 26 януари спектакълът „Хага“ на режисьора Галин Стоев ще се играе във втория по големина държавен театър във Франция – Théâtre de la Cité, Тулуза.

Пиесата „Хага“ на украинската авторка Саша Денисова е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна. В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални

военни истории и семейни трагедии,

които в нелинеен сюжет изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

„Текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън. Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на (бъдещия) процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на

дете, което ще се превърне в главен обвинител.

В този смисъл „Хага“ е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща. За първи път работя по театрален проект, който има толкова категорична връзка с нашата реалност“, сподели Галин Стоев.

В спектакъла участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев и Пламен Димов.

Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, хореограф –  Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев-Антика. Костюмите са дело на Кънчо Касабов.

В Народния театър можете да гледате „Хага“ на 16 и 28 февруари.

Актуално

Избрано за вас