Представят премиерно пиесата „Джобове, пълни с хляб“

Представят премиерно пиесата „Джобове, пълни с хляб“

Сподели

На 26.02 (понеделник) от 19:30 ч. на Камерна сцена в Национален студентски дом ще се състои премиерата на „Джобове, пълни с хляб“ от Матей Вишниек.

Представлението  е

дебютно за Мария Панайотова –

млад режисьор с богат опит като актриса, изследовател и преподавател в сферата на театралното изкуство. Проектът включва още четирима млади артисти – Теодор Кисьов и Йоан Попов (актьори) и Калоян Вешков и Кая Иванова (сценографи). Постановката се фокусира върху противоречията в човешките взаимоотношения и емпатията като средство за добиване на смисъл и самосъзнание.

Джобове, пълни с хляб“ се движи по

ръба между комичното и драматичното

отношение на човека към света. Персонажите в представлението ще ни разкрият как човешкото въображение може да бъде спасителен пояс във времена, когато „целият ни свят се е преобърнал с главата надолу“.

Снимка: Театър „Нокс“

Сюжетът ни среща с двама мъже, които стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. В тази ситуация първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси:

Защо? Кой? Как е възможно?

И най-сетне: „И сега какво да правим?“. След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава единствено едно – да спасят кучето. Двамата мъже се впускат в редица казуси, теории и дори опити да преподредят света, така че кучето да получи своето спасение. Дори не само това. Да го направят така, че това да бъде категорично най-доброто спасяване на куче, което светът е виждал.

Това обаче не е толкова лесно. Ами ако то всъщност е опасно? Ако то самото не иска да бъде спасено? Или пък самите те нямат правото да се намесват в съдбата на животното? Всяко живо същество заслужава поне да получи отговор, който да обясни страданието му.

Въпросите за спасението като реакция, необходимостта на човек, и световния ред като човешка работа задава екипът на Театър „Нокс“. Преводът на пиесата е на Огнян Стамболиев.

Актуално

Избрано за вас