Спектакълът „Хага“ е номиниран на Културен форум Европа

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът „Хага“ е номиниран на Културен форум Европа

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"
Сподели

Немският театрален журналист Дитер Топ предлага спектакъла „Хага“ на Галин Стоев за наградата на Културен форум Европа за постижения в сферата на културата.

Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Представлението бе показано във Варна в рамките на фестивалната програма „Шоукейс“.

Културен форум Европа връчва награда за културни постижения повече от 30 години. Предложението на Дитер Топ е тя да бъде връчена на режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата Саша Денисова и на представлението. Това съобщи БТА.

Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора. Свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд.

За престъпления срещу човечеството, който се случва в главата на украинско дете, явяващо се като главен обвинител.

Пиесата на Саша Денисова е написана скоро след нахлуването на Русия в Украйна. Авторката периодично я изменя спрямо актуалните събития.

Специално за постановката на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза. Той е автор на превода на драматургичния текст.

Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Според немския журналист спектакълът е поразителен и показва как да гледаме на диктаторите. Топ прави аналогия между него и „Великият диктатор“. Той припомня, че Чарли Чаплин е изповядвал схващането, че трябва да накараме хората да се смеят на диктаторите. Според него, точно това постигат украинската авторка и най-вече българският режисьор.

„Хага“ за него е едно от най-впечатляващите представления, които е гледал през последните няколко месеца. Със своята актуалност, отговаряща на тенденцията Европа все повече да се отклонява към крайно дясното и усещането, че диктатурата заплашва отвън.

Той изразява надежда хората да станат по-отворени и да не се заразяват от фалшиви новини,

а да използват своя разум и да се доверяват на официалните медии.

Режисьорът Галин Стоев е решил задължително да постави пиесата. Тя има структурата, която му позволява най-добре да артикулира безсилието, което изпитва като творец след началото на войната в Украйна.

Изкуството според него може да съществува в балон и да се занимава с трепетите на душата в мирни времена.

В момента, живеем в мрак и разруха, на изключително поляризиране и взривяване на мостове.

Това е страшен глобален процес, който не може да се прегне.

Актуално

Избрано за вас