Стоян Радев, Теди Москов, Калин Влачански – сред тазгодишните носителите на „Златен кукерикон“

Теди Москов; Снимка: Даниел Димитров

Стоян Радев, Теди Москов, Калин Влачански – сред тазгодишните носителите на „Златен кукерикон“

Теди Москов; Снимка: Даниел Димитров
Сподели

„Монолози за вагината“ от Ева Енслър получи две награди „Златен кукерикон“ на церемония, състояла се неделя вечер, 7 април, в Сатиричния театър.

Спектакълът на театър „Бонини“ бе отличен в категорията „Женска роля“ – за изпълнението на Светлана Бонин, както и за режисурата на Стоян Радев.

В спектакъла освен Светлана Бонин участват актрисите Койна Русева и София Бобчева.

„Това е награда за невидимата режисура.

Най-вероятно е връчена от сърце, защото знаем, че само сърцето вижда невидимото, както казва лисицата в „Малкия принц“, най-същественото е невидимо за очите“, каза Радев.

Снимка: Театър „Българан“

Режисьорът обяви, че за него е чест да вземе тази награда на церемония, на която Теди Москов ще получи голямата награда за цялостно творчество. „Теди Москов е режисьор, на който аз бих давал награди всеки ден“, добави той. „Знам, че наградата е за постижения в сатиричното изкуство, затова ще завърша с нещо смешно: Трябваше да благодаря на още някого – на кой, на кой? На Койна!“, каза Стоян Радев.

За мъжка роля призът отиде при Калин Врачански – за ролите на Бепо и Тито Мерели в постановката „Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг в благоевградския театър „Н. Й. Вапцаров“. Режисьор е Асен Блатечки.

За най-добър спектакъл бе обявен „Онзи, другият Ню Йорк“

авторско представление на Ванина Кондова. „Аз живях доста дълго време извън България и с този спектакъл се завърнах. Написах го сама, поставих го сама, по стечение на обстоятелствата, и го играя сама. Това може да бъде доста обезкуражаващо понякога. Но, когато получих обаждане за номинацията и казах, че много съм се зарадвала, те ми казаха „Вие много ни зарадвахте“, разказа Кондова, след като прие плакета.

Стоян Радев; Снимка: БТА

В категория, наречена „Млада надежда“, фаворит бе Пепа Николова – за ролята на Елена в „Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Вирипаев, режисьор Павло Гатилов в ДТ „А. Будевска“, Бургас. Актрисата обяви, че посвещава наградата си на Борислав Чакринов. „Това е човекът, който ме хвана за ръка и ме поведе по пътя на театъра с много любов“, каза тя.

Режисьорът

Теди Москов прие лично „Златен кукерикон“ за цялостно творчество

на името на Георги Калоянчев. Досегашни носители на приза са Нина Димитрова (2023), Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).

Теди Москов; Снимка: Даниел Димитров

„Значи, ти ми даваш награда на името на баща ти. Аз ще ти дам на името на майка ми – Рада Москова“. С тези думи Москов се обърна към Ивайло Калоянчев (синът на Георги Калоянчев), който му връчи наградата.

„В театъра аз се занимавам с второто извращение.

Ако авторът е чуждоезичен, първото извращение го прави преводачът. Да не давам пример, че някой може да се обиди. После, ние, режисьорите, правим второто извращение. И вече, в зависимост от броя на артистите, има трето, четвърто, пето, извращение“, каза режисьорът.

„Искам да ви кажа, че напоследък работя в провинцията и там актьорите са просто като някакви звънчета, които не са заети с нещо друго, а са отдадени на това, което правят. Например, сега ще почвам тук, в Сатирата, и ми звъни Стивън Спилбърг, и ми вика: „Адаш, пусни ми Тео Елмазов“. И аз не мога да му откажа. А там актьорите са просто отдадени, ако не им е развален бойлерът“, добави Теди Москов.

Снимка: Петър Петров

Режисьорът Борислав Чакринов (1961-2024) бе удостоен посмъртно с

извънредна награда за значим принос

в развитието на Сливенския драматичен театър, театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

„Тази вечер имам възможност да приема тази награда – не само от името на моето семейство, но първо и най-вече – от името на неговото театрално семейство“, каза дъщерята на Борислав Чакринов – Борислава Чакринова.

Снимка: Петър Петров

„И се радвам, че мога лично да благодаря на г-н Сърменов и на всички от комисията за мотивацията, с която тази награда е определена. Защото вярвам, че отвъд неговия режисьорски път, едно беше най-важно за него и то беше – всички в неговото театрално семейство да се чувстват добре и да се чувстват част от нещо по-голямо. И в тези много трудни месеци ми се иска да знаете, че всички те застанаха до мен и ми показаха какво е неочаквана доблест и човешка доброта, извън просто казионното съжаление, когато си отиде ръководителят на една институция. Те ми показаха на какво е способно една театрална трупа, когато тя вярва в това, което се случва“, каза още тя.

„Кой не знае“ бе темата на наградите тази година.

Водещият Чашко Кадиев (Калин Сърменов), обяви, че това е шоуто, което посреща по ума и изпраща по таланта. А на сцената се появи почти целия екип на Сатирата. Церемонията, която отбеляза 67-мия рожден ден на театъра, беше излъчвана и на живо в YouTube.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас