СУ и Народният търсят пресечните точки между театър и философия

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

СУ и Народният търсят пресечните точки между театър и философия

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"
Сподели

Семинарът „Театър и философия“ се провежда всеки понеделник в Народен театър „Иван Вазов“. Той е съвместна инициатива между културната институция и СУ „Св. Климент Охридски“.

Лектори от страна на СУ са доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов и доц. д-р Димитър Божков. От Народния театър като водещи се включиха д-р Мира Тодорова, Явор Гърдев, Младен Алексиев, Анелия Янева и Мирела Иванова.

В поредица от тринадесет срещи семинарът се занимава с

пресечните точки между театър и философия

в историческа и идейна перспектива. Той разглежда още динамиката на тяхното взаимодействие и границите на всяка от двете сфери.  Курсът е насочен както към студенти от СУ, така и към всички, които проявяват интерес към темата.  

В рамките на семинара театърът „качва“ на сцената си философията и литературата. Те пък представят своите идеи и разбирания за театралната практика. Отделните срещи „пътуват“ из сградата на Народния театър. По този начин дори и чрез архитектурата на тази историческа сграда театралното пространство става дискурсивно. Дискусиите на свой ред пък се превръщат в представления.

На 18 декември (понеделник) от 17:00 до 19:00 ч. единадесетото занятие от „Театър и философия“ ще се проведе на Голяма сцена в Народния театър. То ще бъде посветено на темата „Миметичните машини и театърът на бъдещето“. То ще потърси връзките между

античното минало на театъра и неговото бъдеще в перспективата на изкуствения интелект,

роботите и дигитализацията.

Разположени между живото и неживото, между животните и боговете, между съвършения танцьор и марионетката – миметичните машини съществуват от Древността. Дори и днес да са ни добре познати, те пак ни озадачават и безпокоят, защото със своето нечовешко присъствие подлагат човешката ситуация на изпитание.

Ако театърът е „изиграване на живо“, то тогава

как технологиите променят философията на театралното представление

и начина, по който то комуникира с публиката си? Какво е бъдещето на живото изкуство в дигиталната епоха? Защо продължаваме да изпитваме потребност от това производство на фикционалност и как то ще се видоизмени? Това са само част от водещите въпроси на лекцията.

Стъпвайки на Голяма сцена в Народния театър, която разполага с едни от най-любопитните театрални съоръжения в страната, семинарът ще разгледа понятието deus ex machina по два начина.

От една страна, участниците ще споделят разсъжденията си върху преносното му значение – като литературен похват, обикнат от публиката и обобщен във формулата „добрият край оправя всичко“. Успоредно с това ще бъде направена

кратка демонстрация на това как работи сцената на Народния театър

и как могат да бъдат „спускани боговете“.

Срещата ще бъде водена от доц. д-р Камелия Спасова, доц. д-р Васил Видински, доц. д-р Мария Калинова, доц. д-р Огнян Касабов, доц. д-р Димитър Божков, д-р Мира Тодорова и Борис Далчев. Те ще се радват на специалното съдействие на техническите екипи на Народния театър.

Входът за събитието е свободен.  Необходима е предварителна регистрация в онлайн формуляр.

Актуално

Избрано за вас