Валери Йорданов напусна Народния театър и Съюза на артистите

Снимка: БГНЕС

Валери Йорданов напусна Народния театър и Съюза на артистите

Снимка: БГНЕС
Сподели

Актьорът Валери Йорданов напусна Народния театър . Това съобщи самият той в профила си във Facebook.

“Tоку-що напуснах и се спасих от бъдещето на тази смрад. Политическа, духовна и недотам-образована реалност”. Напуснах и се спасих и от „Съюза на Христо Мутаф…“, пардон – на „Българските артисти“, написа той в мрежата.

Причините за напускането си актьорът обяснява с

„умишлена дискриминация

и изгонване на най-ценните и търсени режисьори и спектакли“. Йорданов говори и за загуби от 1, 35 млн. лв., което според него е прецедент в историята на театъра.

Именно Валери Йорданов беше артистът, който оглави протеста срещу уволнението на режисьора Александър Морфов. Той започна и подписка с искане за оставката на директора на културната институция Васил Василев. Неколкократно е заявявал и че предстои да съди Народния театър.

„Опитахте се да

 ме унищожите – и като човек, и като личност, и като артист,

и се опитахте да го направите `завинаги` – или поне до края на дните ми“, пише актьорът в друга своя публикация в социалните мрежи. Тогава той отново визираше Василев, който по думите му се стремял да изкара актьора „негоден за професията“.

Йорданов участваше в някои от знаковите спектакли на Народния театър – „Хъшове“, „Опит за летене“, „Караконджул“, „Големанов“ и „Народът на Вазов“. Носител е на няколко награди „Аскеер“ и „Икар“.

Актуално