Валери Йорданов с нови обвинения срещу директора на Народния, от театъра излязоха с позиция

Фото кредит: БГНЕС

Валери Йорданов с нови обвинения срещу директора на Народния, от театъра излязоха с позиция

Фото кредит: БГНЕС
Сподели

Актьорът Валери Йорданов написа открито писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, изразявайки загрижеността си относно ситуацията, в която се намира. Причина е спорът с работодателя му – директорът на Народния театър. Йорданов съобщи, че Васил Василев

предприема действия с цел да го декласира и лиши от правото

да упражнява актьорската си професия. В публикацията си във Фейсбук, актьорът отбеляза, че, въпреки борбата с диабета, той продължава да бъде активен член на трупата. Йорданов е един от настоящите защитници на уволнения от Василев главен режисьор Александър Морфов.

„Някой от вас дали е чувал подобна история – за работодател, който оспорва ТЕЛК-а на служителя си,

стремейки се да го изкара „негоден“ за професията,

която упражнява успешно? Вчера получих „Становище от НЕЛК“ (Национална експертна лекарска комисия – б.р.) към мен, към г-н Васил Василев и към Българския съд. Вчера разбрах, че директорът на НТ „Иван Вазов“ и неговите юристи са поискали експертиза на моя ТЕЛК, пледирайки, че „НЯМАМ право да работя по специалността си“, демек – не съм бил годен за професията „актьор“, която извършвам от 1996 г. насам ?!?“, споделя Йорданов.

Той допълва, че му е неудобно да споделя CV-то си и продължава с обръщение към директора Васил Василев.

Г-н Василев – с този си акт на действие, вие се опитахте да отнемете професията, същността и веруюто ми, както и „Правото ми на работа “ във водите, в които плувам много преди вас. Дишам и уча в тези „води“ – през целия си съзнателен живот.

Опитахте се да ме унищожите – и като човек, и като личност, и като артист,

и се опитахте да го направите `завинаги` – или поне до края на дните ми“, пише актьорът.

В следващите дни той се обръща към министъра на културата и председателя на Съюза на артистите в България. Той отново иска оставката на директора на Народния театър – Васил Василев.

От своя страна, Народният театър също сподели позицията си, от културната институция определят действията на Валери Йорданов като пореден опит за манипулация. Те изложиха следните факти:

“ Самият г-н Йорданов е отправил искане да не участва в спектакъла „Големанов“, посочвайки, че е необходимо да му бъдат осигурени специфични условия на труд. В качеството си на служител в Народен театър „Иван Вазов“ г-н Валери Йорданов е представил на работодателя Експертно решение, издадено от ТЕЛК, с

посочен по-висок процент временна неработоспособност,

в което е отразено, че лицето може да работи по производствена характеристика, но при спазване на определените му от комисията противопоказни условия на труд. В Картата за оценка на риска на работното място за длъжността „актьор“, изготвена от СТМ „Н. И. Пирогов“ за Народен театър „Иван Вазов“, е посочено „Вид опасност-нервно-психическо напрежение и пренапрежение; Следствие от опасността – Нервно-вегетативни и соматични прояви на стрес; Степен на риска – II“.

Противоречието в горните три точки е причината посоченото експертно решение да бъде обжалвано в срок пред НЕЛК. Заради наличието на неясни и противоречиви констатации на ТЕЛК, вкл. следва ли по-висок процент временна неработоспособност да се отрази на бъдещото изпълнение на трудовите задължения на служителя, или не.

„В жалбата няма изложени твърдения, че г-н Валери Йорданов е негоден за професията „актьор“, както и че същият няма право да работи по специалността си“, категорични са от  Народния театър.

В заключение те призовават заинтересованите медии да отправят искане до Валери Йорданов да им бъде предоставена медицинската документация във връзка с експертното решение на ТЕЛК.

Фото кредит: БГНЕС

Актуално