Весела Бабинова решава „уравнението“ на един щастлив живот

Снимка: Theatro "Отсам канала"

Весела Бабинова решава „уравнението“ на един щастлив живот

Снимка: Theatro "Отсам канала"
Сподели

Една Весела Бабинова, две представления и около три часа игра на сцена се равняват на торнадо от емоции. Вероятно ще се запитате кому са необходими всички тези статистически данни. Отговорът е – на Анджела (в ролята Весела Бабинова).  Коя е тя? – Застрахователен агент, чийто живот се основава на измерването на риска.

Макар на пръв поглед и професионалният, и личният ѝ живот да звучат скучновато, тъй като са оплетени в математика, едно природно бедствие успява да преобърне представите на 360 градуса.

Мощно торнадо приближава дома ѝ, този път обаче Анджела не е измерила риска. Тя успява да се скрие в мазето на дома си, но без никакви провизии. Единственото ѝ оръжие срещу стихията и самотата се оказва чувството ѝ за самоирония. То бива споделено с десетки, а може би и хиляди онлайн потребители, благодарение на включване на живо в социалните мрежи. Пред тях Анджела съумява да представи като

една най-обикновена шега

целия си житейски път. Разказът ѝ преминава през десетки различни етапи. Той ни връща години назад в детството ѝ и ни сблъсква с първите ѝ професионални страхове. Най-важната  му роля обаче е, че разкрива как Анджела е стигнала до повратния момент в живота си, в който са запознаваме с нея.

Самата Бабинова наскоро сподели пред ArtPortal, че напълно разбира порива на персонажа си – да разкрие най-съкровените си чувства и емоции пред неизвестни лица. Според нея „понякога човек има нужда от масова подкрепа – била тя и от непознати”.

Снимка: Андрей Андреев

Фактът, че тя търси такава, по мое мнение сам по себе си индикира за сериозен разрив в отношенията ѝ с близкото ѝ обкръжение. Този първи червен флаг обаче е умело „пребоядисан” след преминаването си през призмата на черния хумор на героинята.

Той обаче не е единствената отличителна черта на Анджела.

„Природата е лъжкиня”, казва тя в една от сцените  на своите последователи. Малко по-късно самата героиня признава, че също обича да послъгва. Защо? Страхува се какво ще си помислят хората за нея. Именно това признание и последвалата го „изповед” сякаш отключват една своеобразна кутия на Пандора. От нея изскачат

прогнили семейни отношения и нетърпима болка.

Да бъде нещастна, но с покрив над главата си и финансово стабилна, или отново да бъде изпълнена с желание за живот и мечти?

Вътрешната морална дилема на героинята, представена през последните няколко минути от представлението, идва като неочакван шамар. Комедията изненадващо отстъпва мястото си на страха, отчаянието и тъгата. Буца се настани в гърлото ми, сълзи потекоха по лицето ми, а ледени тръпки се „разхождаха” по гръбнака ми. В съзнанието ми мигновено изскочи черната новинарска хроника – куфар, бръснарско ножче, погубени животи по пътищата. Сходствата между пиесата и уродливата действителност в България са поразяващи, което едва ли би оставило някой от зрителите безразличен към съдбата на Анджела.

След бурните аплодисменти, с които бе изпратена от сцената Бабинова, от задните седалки на театъра се чу глас, който въодушевено отбеляза: „Това може да го направи само Весела”. Е, потвърждавам думите им – първият моноспектакъл на актрисата обещава на всекиго по нещо. Има огромна доза смях за любителите на комедията, но и доза отрезвяване за всички онези, които са привикнали със зверствата, случващи се у нас.

Преди да отидете на гледате постановката – съветвам да се въоръжите с „пистолет”, защото актьорското торнадо Весела Бабинова може да ви отвее.

Следващата дата, на която можете да гледате „Пистолет в торнадо”, е 29 декември.

Актуално

Избрано за вас