Весела Бабинова – актьорското торнадо на сцената и екрана

Фото кредит: Андрей Андреев

Весела Бабинова – актьорското торнадо на сцената и екрана

Фото кредит: Андрей Андреев
Сподели

Жена, майка, актриса са само част от титлите, които описват Весела Бабинова. Тя е и артист, влюбен в изкуството още от тийнейджърските си години, когато е редовен посетител в театъра.

„Харесвах усещането след това – да съм умислена и да си разсъждавам по въпросите, които представлението е задало. Искаше ми се

един ден и аз да се занимавам с това”,

спомня си с умиление актрисата. Мечтата ѝ се превръща в реалност и през 2013 г. тя завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков.

Още като студент получава една от най-бленуваните награди от всеки български артист – „Аскеер” за „Изгряваща звезда” за превъплъщението си в  Коля Лебедушкин в „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин. Три години по-късно я удостояват и с отличието на Министерството на културата „Златен век“.

„На лавицата в дома ѝ” гордо

блести и награда „Икар“ за „поддържаща женска роля“

в театралната постановка „Поп-Фолк хроники: Бели птици и куршуми“. Професионалният ѝ път е белязан и от номинацията за „Икар” за поддържаща женска роля в постановката „Лив Щайн“, където играе Лоре Левин.

„Чувството винаги е хубаво, когато някой е оценил работата ти. Благодарна съм за тези награди, защото те са ми помогнали да остана концентрирана, да работя повече и да имам по-високи изисквания към самата себе си”, изтъква звездата.

Фото кредит: Theatro „Отсам канала“

Освен в постановки в театъра, тя често се изявява на малкия и големия екран. Едни от най-запомнящите ѝ се телевизионни и филмови роли са тези в „Денят на бащата”, „Вездесъщият” и „Мен не ме мислете”.

Последният проект, по който работи, е моноспектакълът „Пистолет в торнадо”. Премиерата му предстои на 12 ноември в Theatro “Отсам канала”. Режисьор е Васил Дуев – Тайг, сценографията и костюмите са дело на Елис Вели, а музиката – на Антони Рикев. Продуценти са дуото Луиза Григорова – Макариев и Александър Сано.

Пиесата на Лорън Гъндърсън ни сблъсква с Анджела – жена на средна възраст, която се крие в мазето си. Докато изчаква приближаващото торнадо да достигне и нейния дом, тя

предава своите емоции – страхове и вълнения,

на живо в социалните мрежи.  „Оръжието” ѝ срещу природната стихия пък ще бъде чувството ѝ за хумор.

Бабинова намира сходства в своя характер и този на персонажа си именно по линия на склонността към самоирония.

„И двете доста се самоиронизираме. Най-често се шегувам със самата себе си и това ме забавлява не малко”, споделя тя пред ArtPortal. Макар и актрисата, и Анджела да имат завидно чувство за хумор, Бабинова признава, че

умението да разсмееш публиката се усвоява много по-трудно

от това да я разплачеш.

Актрисата подхожда с разбиране към своята героиня и по отношение на решението ѝ да “повдигнe завесата”, скрила най-съкровените ѝ чувства, включвайки се на живо в Instagram. Макар самата Бабинова да не прибягва до социалните мрежи, когато е изправена пред лично или професионално предизвикателство, тя вярва, че

„понякога човек има нужда от масова подкрепа –

била тя и от непознати”.

Изненадващ, имайки предвид дългата и успешната ѝ кариера в киното и театъра, е фактът, че за пръв път ще играе в моноспектакъл. Сценичната Анджела признава, че изпитва леко притеснение преди премиерата.

„Бих казала, че се чувствам по-уверена в присъствието на колегите си. Винаги съм имала щастието да имам страхотни партньори до себе си, така че сега ще видим как ще понеса липсата им”, коментира тя.

Бабинова загатна, че обмисля възможността отново да се включи в моноспектакъл. Докато този момент настъпи обаче аудиторията може да се смее и плаче с нея по време на представлението „Пистолет в торнадо” в Theatro „Отсам канала”.

Фото кредит на откриващата снимка: Андрей Андреев

Актуално

Избрано за вас