За първи път на българска сцена – най-новата пиеса на Иван Вирипаев

Снимка: Театър 199

За първи път на българска сцена – най-новата пиеса на Иван Вирипаев

Снимка: Театър 199
Сподели

„Театър 199“ поставя за първи път у нас най-новата пиеса на Иван Вирипаев. Името ѝ е „Засекретено изследване“ и е писана през 2021 година. Премиерата е на 26 април, съобщават от театъра.

По думите им пиесата на

един от най-смелите съвременни европейски драматурзи

представлява интригуващ пъзел, чието сглобяване изгражда образа на нашето объркано и хаотично време. Постановката е на Иван Добчев.

Участват Снежина Петрова, Нора Малинова, Даниел Цочев, Стефан Саръиванов и Ралица Воденичарска.

„Засекретено изследване“ задава въпроса ще можем ли да се освободим от страховете и предразсъдъците си, от влиянието на пропагандата и на рекламата? За да съумеем да се отърсим от баналното „екранно мислене“?

Защото баналният човек е несвободен,

несвободният човек – банален. А нима надеждата не е в това – свободата, истинската свобода, да спаси света?“, допълват от екипа на представлението.

Преводът е на Стефан Янков. Сценографията е на Зоя Генчева, а музиката е дало на Христо Намлиев.

Снимка: Театър 199

Историята в представлението се развива по време на затворено проучване. Трима известни учени – биолог, психолог и невролог, отговарят един по един на различни въпроси от двама интервюиращи.

Като част от своята изследователска програма, интервюиращите, задавайки въпроси на учените,

се опитват да отговорят на най-належащите въпроси,

които тревожат човечеството в момента. Идеята е, че човечеството има малък шанс за спасение и че мозъкът е виновен, както и липсата на универсално разбиране. В края на краищата, дори няколко известни учени, отговарящи на практически едни и същи въпроси, в крайна сметка, осъзнават, че си изневеряват един на друг, но се страхуват да говорят за това с партньора си.

Иван Вирипаев е руски сценарист, режисьор и актьор. Спектакли по пиесите му се поставят по целия свят и са преведени на повече от 30 езика. През май 2022 г., малко след началото на войната, драматургът и режисьор обявява, че е взел решение да се откаже от руския си паспорт, като същевременно получава полски. Позицията на Иван Вирипаев относно руската агресия дава повод властите в родината му

да свалят всички негови произведения от репертоара на театрите.

Премиерата е разпродадена, но онлайн билети за следващите дати могат да бъдат купени тук.

Актуално

Избрано за вас